“Nooit weer” mag geen lege leuze worden.

In opinie door Hanneke Gelderblom-Lankhout op 24-04-2015 | 13:04

Laten we de term holocaust vervangen door sjoa, antisemitisme en islamofobie door jodenhaat en moslimhaat en laten we ons samen inzetten voor een land waar je veilig, met respect voor elkaar kunt wonen, en waar je zonder angst elkaar en de verschillen kunt leren kennen. Dan is "nooit weer" geen lege belofte meer.

Dat stelt Hanneke Gelderblom-Lankhout in onderstaande column.

Iets meer dan 30 jaar geleden kwam rabbijn Soetendorp met een idee. Zou het niet goed zijn wanneer ook in de christelijke kerken aandacht besteed zou worden aan de grote vernietiging van de joodse gemeenschap?
De HGK, de Haagse gemeenschap van Kerken,  gaf hieraan gehoor en gaf de opdracht door.

De Israëlische kalender volgend is er een bijeenkomst op de zondag die het dichtst ligt bij Jom Hasjoa de dag ter herinnering aan poging het joodse volk voorgoed te vernietigen. Onze werkgroep bestaande uit leden van de diverse Haagse kerkgenootschappen verzorgt deze jom hasjoa bijeenkomst deze week voor de 30-ste keer.

In het vaste onderdeel kroniek, dus ook een terugblik op het afgelopen jaar en daarbij wil ik U een aantal vragen voorleggen.
Kunnen we in Nederland dat uit Amerika overgewaaide woord Holocaust a.u.b. schrappen en vervangen door Sjoa?
Holocaust betekent brandoffer. De moordindustrie Auschwitz had niets met een offer te maken.
Als we dan toch een buitenlands woord gebruiken dan liever het hebreeuwse woord Sjoa, dat vernietiging betekent.

Het einde van WOII is nu 70 jaar geleden. “Nooit weer” beloofden we elkaar 70 jaar geleden. Er is in onze multiculturele stad den Haag weer een levendige joodse gemeenschap, na Amsterdam opnieuw de grootste net als toen.
Maar wie dit jaar de kroniek schrijft kan helaas niet anders dan vaststellen dat Jodenhaat nog steeds bestaat.

Laten we daarom met name naar de jeugd duidelijk zijn.

Begrippen als antisemitisme en antizionisme zijn juridische, maar ook verhullende termen, waarachter je zo makkelijk Jodenhaat kunt laten schuilen.
Precies wat een geniepig gevaarlijk ziekmakend virus graag doet, zich verdekt opstellen. 

Daarom aan U allen mijn tweede verzoek.
Gebruik duidelijke termen, schrap dat begrip antisemitisme en ook islamofobie maar liever uit uw vocabulaire. Spreek helder het gaat om naakte Jodenhaat en moslimhaat, op straat, in de tram en in het voetbalstadium . We hebben het “nooit weer” nog niet waargemaakt.

Alleen samen kunnen we deze ziektekiem de baas worden, maar laten we het beest dan gewoon bij de naam noemen.

Jodenhaat dat ziekmakend virus, al meer dan 3000 jaar oud, steekt helaas steeds weer de kop op, wanneer in een samenleving mensen boos, bang of ontevreden zijn en daarvoor een zg. “oorzaak” of een zondebok zoeken. En natuurlijk mag je in Nederland kritiek hebben op de premier van Israel, net zo goed als dat kan en mag op Hollande van Frankrijk of Putin van Rusland. Maar maak duidelijk waar je staat: dat het bestaansrecht van Israel en het recht om zijn burgers te verdedigen niet ter discussie staat.

Afgelopen zomer was er in mijn geliefde stad den Haag een demonstratie met zwarte IS - vlaggen, waar met juridische precisie was voorbereid hoe men zich ging uiten. Want niet één persoon riep “dood aan de Joden”, maar deze kreet was verdeeld over 3 personen; A riep dood , B aan de en C Joden. Niet strafbaar dus???
Tijdens een pro Palestina demonstratie mag je op de Dam zo maar “fuck de torah” rappen. Is dat vrijheid van meningsuiting???.

Inmiddels zijn we na de moordaanslagen in Parijs en Denemarken zover dat er, op dringend verzoek, voor de synagoge met uzi’s gewapende marechaussee staan en ook dat er Joden zijn die zich afvragen of er nog een toekomst is in Europa.

Dat heeft premier Netanyahoe in zijn verkiezingscampagne gebruikt om de Joden uit Europa op te roepen maar naar Israel te komen. En om het tenslotte heel persoonlijk te houden: Nee, dank U Netanyahoe.

Nederland is het land waar dappere mensen in WOII hun leven op het spel hebben gezet om mij te redden.

Ik houd van deze stad waar ik geboren ben, ik houd van dit land, ik blijf hier.
Hier wil ik, samen met mijn vele christelijke en moslimvrienden, vandaag in de Kloosterkerk aanwezig, bijdragen aan een land waar je:
- veilig kunt wonen.
- met respect voor elkaar
- waar je zonder angst elkaar en de verschillen kunt leren kennen.

Pas dan is “nooit weer” geen lege belofte meer.

Hanneke Gelderblom-Lankhout is oud-Senator voor D66 en vertegenwoordigt het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom in het  OJCM (landelijke Overleg Joden Christenen en Moslims voorheen Cairo-overleg).
 Meer van Hanneke Gelderblom op Republiek Allochtonië hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over antisemitisme, hanneke gelderblom, hanneke gelderblom- lankhout, islamofobie, jodenhaat, moslimhaat.

Delen:

Reacties


John Dubbelboer - 24/04/2015 17:58

De kunst is om in een feel good verhaal dat breed uitwaaiert met thema's als "respecteer de verschillen" of "dit nooit weer" toch iets te vlechten van je eigen strevingen en wensen.
Een goede wereld blijkt een wereld waarin niemand meer het bestaansrecht van Israel ontkent. Jammer want er staan verder behartenswaardige zaken in dit stukje. Niet de term antisemitisme of dat vreselijke woord "islamofobie" maar "haat". Eigenlijk is "haat" ook niets: straatjeugd haat de andere "groep". Waarom niet die correcte Duitse term Muslimfeindlichkeit vertaald? Vijandigheid, niks bakvissenhaat!
Moslimvijandigheid, dat is het. Niks met Islam want elke verdachtmaking bij het critiseren van theistische godsdiensten moeten we vermijden.

Fred Arends - 24/04/2015 16:54

Prima boodschap / oproep. Ik wil er nog aan toevoegen: geen Palestina haat en laat nooit meer ook van toepassing zijn op Palestijnen.
Laat de Nederlandse politiek, ook d66, daar eens voor opkomen! Verder zie ik een gelijkenis tussen Duitse / Europese joden die in de aanloop naar de tweede wereldoorlog probeerden te vluchten en vaak niet welkom waren en de huidige vluchtelingen die ook niet of heel mondjesmaat welkom zijn in ons zeer rijke land. Laat daar ' nooit meer' ook van toepassing zijn. Het in Nals ederland gebezigde 'nooit meer' ervaar ik nu holle woorden, zeker van rechtse, conservatieve, politici zoals vvd en pvv