Nieuwkomers in Mokum: Wandeling in de Pijp met verhalen van immigranten & vluchtelingen

In opinie op 13-11-2015 | 13:13

Op zondagmiddag 15 november lopen we vanaf moskee Al Kabir naar Casa Migrante. De wandeling voert ons langs belangrijke plekken voor mensen die in de afgelopen 75 jaar zijn aangekomen in Amsterdam. Het is een symbolische tocht, want we kunnen niet langs alle plekken.

We beginnen bij moskee Al Kabir, Weesperzijde 74-78. Via de Nieuwe Amstelbrug en de Amsteldijk gaat de route naar Cinétol, Tolstraat 182. Hier zat in de jaren zeventig een Marokkaanse moskee. Dan naar de Van Woustraat en langs nummer 149. Hier was vroeger de IJssalon van Alfred Kohn en Ernst Cahn gevestigd. Deze Joden zijn in de jaren dertig gevlucht vanuit Duitsland naar Amsterdam. De salon vormde de uitvalsbasis voor verschillende verzetsactiviteiten. Zij zijn gefusilleerd in de Tweede Wereldoorlog. In de dertiger jaren kwamen veel Joodse vluchtelingen uit Duitsland in de Rivierenbuurt te wonen. Door naar de Gerard Doustraat, langs nummer 238, hier is de Gerard Dou Synagoge. En op nummer 74 zat ooit de Turkse Selimiye moskee. 

Van heden naar verleden & weer terug: bijeenkomst vol verhalen
We eindigen in Casa Migrante, Van Ostadestraat 268, vroeger de locatie van Amsterdams oudste moskee, toen moskee Van Ostadestraat, de latere Al Kabir. Hier is vanaf 16.00 uur een programma met live verhalen van nieuwkomers. Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden vertellen hun oude verhalen van aankomst en vestiging. Een Syrische en een Latijns-Amerikaanse vluchteling vertellen hun nieuwe verhaal. Zo koppelen we het verleden aan de actualiteit.

Programma 15 november 2015
14.15 uur - verzamelen bij moskee Al Kabir, Weesperzijde 74-78.
14.30 uur - start wandeling.
14.30 / 16.00 uur - wandeling langs Weesperzijde, Nieuwe Amstelbrug, Servaes Noutsstraat (Arrahmane Moskee), Amsteldijk, Tolstraat, Van Woustraat-Van Woustraat 149 (Koco's IJssalon in WO II), Albert Cuypstraat, Nicolaas Berchemstraat, Gerard Doustraat 238 (Gerard Dou Synagoge) en 74 (vroegere locatie Selimiye moskee), stukje terug naar Gerard Douplein-Eerste en Tweede Van der Helstraat, langs de Oranjekerk, linksaf Van Ostadestraat naar nummer 268 Casa Migrante.
16.00 uur - verhalenmiddag in Casa Migrante, Van Ostadestraat 268.
17.00 uur - napraten bij Spaanse, Marokkaanse, Turkse en kosjere hapjes.
18.00 uur - afsluiting.

Iedereen is welkom...... maar we willen wel graag ongeveer weten hoeveel hapjes we moeten klaarzetten. Opgeven via Joke Jongejan van stichting Dialoog in Actie, j.jongejan@dialooginactie.nl of 020-691 91 65, 06-228 34 003

Organisatie: Veiligheidspact tegen discriminatie, Moskee Al Kabir, Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, Selimiye Moskee, Dialoog in Actie, Casa Migrante, Salaam Shalom, Ibno Khaldoun, Combiwel. Met steun van Amsterdam Zuid


Op 15 november is ook de intocht van Sinterklaas. Houdt u er rekening mee dat parkeren moeilijk zal zijn en dat trams en bussen in het centrum niet of minder rijden. Komt u met het openbaar vervoer, neem dan de metro, uitstappen halte Wibautstraat voor Moskee Al Kabir. Casa Migrante is bereikbaar met tram 3,4 en 12. Gaat u naar de intocht van Sinterklaas, dan verwelkomen wij u graag om 16.00 uur voor de verhalenbijeenkomst in Casa Migrante.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 

 


Meer over casa migrante, combiwel, dialoog in actie, ibno khaldoun, immigranten, liberaal joodse gemeente amsterdam, moskee al kabir, nieuwkomers, salaam shalom, selmiye moskee, veiligheidspact tegen discriminatie, verhalen, vluchtelingen.

Delen: