Nederlandse regering bombadeert ten onrechte groep asielzoekers tot oorlogsmisdadigers

In opinie op 18-04-2012 | 22:22

Afghanistan, mensenrechtenorganisaties en internationaal deskundigen en de VN menen dat de Nederlandse regering ten onrechte stelt dat alle voormalige officieren en onderofficieren van de Afghaanse veiligheidsdienst zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Zo laat de NOS weten.

Volgens een Nederlands ambtsbericht van Buitenlandse Zaken uit begin 2000 zou een hele groep asielzoekers zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Het gaat om de zogenaamde 1F'ers, Afghanen die officier of onderofficier zijn geweest bij de Afghaanse veiligheidsdienst. Tot deze groep behoort de Afghaanse vluchteling Mohammed Naibzay, uit de gemeente Giessenlanden, waarvan minister Leers vindt dat hij moet worden uitgezet, terwijl de burgemeester van Giessenlanden hieraan niet wil meewerken.

Volgens de ambassadeur van Afghanistan is er geen enkel bewijs dat de man oorlogsmisdaden heeft gepleegd en Amnesty International stelt volgens de NOS dat er "geen bewijs [is] gevonden voor de stelling dat álle officieren en onderofficieren zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid". De Britse onderzoeker Giustozzi schrijft in een uitgebreid rapport: "Het is niet realistisch om te stellen dat iedere officier betrokken is geweest bij deze activiteiten".

Er wordt getwijfeld aan de betrouwbaarheid van het Nederlandse ambtsbericht dat in 2000 werd gedaan door de Nederlandse ambassade in Islamabad in Pakistan, omdat er destijds nog geen ambassade in het Afghaanse Kabul was.

De Nederlandse regering is herhaaldelijk uitgenodigd om zelf in Afghanistan onderzoek te komen doen naar de achtergrond van deze mensen, maar daar wordt volgens de Afghanen niet op gereageerd.

De Nederlandse regering kiest er vooralsnog voor meer vertrouwen te hechten aan het bericht uit 2000.

Bron: NOS

Link:

Lees ook de column van Marjolijn Februari Mensenrechten


 


Meer over afghanistan, asielzoekers, leers, Mohammed Naibzay, oorlogsmisdadigers, vluchtelingen.

Delen: