Nederlandse expats willen dubbel paspoort behouden

In opinie op 31-10-2011 | 21:37

"Identiteit en loyaliteit aan Nederland gaan niet verloren door een tweede nationaliteit, die men vaak aanvraagt om puur praktische redenen. Nederlanders in het buitenland zijn ambassadeurs voor Nederland en het Nederlands belang. Schilder ze niet af als het Nederlanderschap onwaardig."
Dat schrijven Nederlandse expats uit New York in een petitie die ze aan minister Donner willen overhandigen. De minister wil Nederlanders hun Nederlanderschap afpakken als zij een buitenlands paspoort krijgen. Het nieuwe plan zal het vrijwel onmogelijk maken om twee paspoorten te hebben. Dat geldt ook voor in het buitenland geboren kinderen van Nederlanders.

De petitie is opgesteld door de New Yorkse afdelingen van D66, PvdA en regeringspartij VVD en wordt gesteund door prominenten uit linkse en rechtse partijen, onder wie Joris Voorhoeve (VVD) en Herman Wijffels en Ruud Lubbers (CDA).

'Voor het eerst maken Nederlanders in het buitenland samen een vuist', zegt initiatiefnemer Eelco Keij (34) uit New York in de Volkskrant. Het gaat om ten minste 700 duizend Nederlanders.

Dat bij het wetsvoorstel dat voornamelijk is gericht op immigranten in Nederland het emigrantenbelang niet is meegewogen, kan samenhangen met het feit dat vertrokken Nederlanders nauwelijks deelnemen aan verkiezingen in Nederland. Zo brachten van de tienduizenden Nederlanders in de VS  slechts 1.200 mensen hun stem uit bij de laatste Tweede-Kamerverkiezingen.

Volgens immigratie-expert Mooij gaat de regering in tegen de internationale trend. De meeste westerse landen maken het makkelijker om meer dan één nationaliteit te hebben. 

Lees ook over de dubbele nationaliteit:


Meer over donner, dubbel paspoort, dubbele nationaliteit, emigranten, expats, migratie, paspoort.

Delen:

Reacties


Antoine Berben - 01/11/2011 11:49

Ik vind dit belang dermate gering afgezet tegen het veel grotere belang om het hebben van meerdere nationaliteiten te bestrijden dat wat mij betreft hieraan eenvoudig voorbij kan worden gegaan. gewoon sentimenteel gedoe.