Nederland Roofstaat

In opinie op 15-03-2016 | 12:33

Hoe een klein land groot is geworden, dat is vaak de onderliggende boodschap van de Nederlandse overzeese geschiedenis. De schaduwzijde van die geschiedenis wordt vaak slecht belicht in het onderwijs, maar ook in de kunst. Met zijn boek gisteren gepresenteerde boek ‘Roofstaat’ wil schrijver Ewald Vanvugt daar verandering in brengen.

‘Het boek is een geheel geactualiseerde en uitgebreide versie, van het boek ‘Nieuw Zwartboek van Nederland Overzee’ uit 2002, en kan gelezen worden als een inleiding tot de geschiedenis van het Nederlandse overzeese en koloniale verleden. In twaalf hoofdstukken wordt onder andere aandacht besteed aan de roof- en kruistochten in de Middeleeuwen, het opiumfortuin van de Oranjes, roofschatten uit voormalig Nederlands-Indië, de omstreden reputaties van zeehelden, het aandeel van Nederland in de slavenhandel en de massa-executies zestig jaar geleden in voormalig Nederlands-Indië.

“Om meer begrip voor elkaar te krijgen, zullen we meer van elkaar moeten weten. Dat begint met de jeugd en het onderwijs. Het koloniale tijdperk is zo bepalend. De verschillen tussen rijk en arm in de wereld liggen hieraan ten grondslag. Praten over één zwarte bladzijde? Er zit niet eens een witte tussen”, betoogt Vanvugt tegenover 3voor12

Het boek werd gepresenteerd op de gelijknamige avond  in Paradiso: ‘Roofstaat’. Tijdens deze avond vond ook de première plaats van de nieuwe, indrukwekkende videoclip van Typhoon, ‘We zijn er’ over de slavernij.  De rapper liet zich tijdens de opname slaan met een stok om te kunnen ervaren wat de slaven werd aangedaan. “Die zweep is natuurlijk niet te controleren. Uiteindelijk heeft de productieleider me met een stok geslagen. Ik ben geen acteur, maar ik wilde gewoon dat het echt over zou komen," vertelt hij op 3voor12.

Het boek is op de avond zelf te koop en nu te bestellen via bol.com.

Hieronder de clip van Typhoon.


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook! 


 


Meer over ewald vanvugt, racisme, roofstaat, slavernij.

Delen: