NBK laat Jihad Alariachi anti-discriminatie manifestatie niet meer presenteren

In opinie op 26-05-2010 | 07:12

Jihad Alariachi zal de manifestie Rhythm Against Racism op 30 mei in Amsterdam niet presenteren. Er was commotie ontstaan over haar rol naar aanleiding van uitspraken die Alariachi vijf jaar geleden over moslimhomo's deed in een aflevering van de Meiden van Halal. ‘Ik accepteer gewoon geen moslimhomo,’ zei ze destijds. In een reactie verklaart ze nu: "Het is niet echt tolerant om mij de manifestatie niet te laten presenteren, omdat ik 5 jaar geleden iets in een uitzending heb gezegd over homo's." En: Ik dacht dat we van alles mochten vinden in dit land."

De uitspraken van Alariachi werden bekend gemaakt door Elsevier, uitgelicht door Geenstijl en COC vroeg vervolgens opheldering aan Nederland Bekent Kleur.

Alariachi laat op het weblog WijBlijvenHier weten dat ze zich enorm ergert aan het gebrek aan hoor- en wederhoor van de media. Ze geeft aan dat het voor haar nog steeds een lastig onderwerp is. "En als je nou als moslim homo bent, is dat een zonde? Moet je dan kiezen tussen je geloof en het praktiseren naar je geaardheid? Geen idee! Maar gelukkig hoef ik daar niet al te veel over na te denken. En al helemaal niet over te oordelen. Het maakt de homoseksuele en mij er niet meer of minder mens op."

En: "Ik ben tegen gaybashing en heb moeite met gaygedrag in het openbaar, maar dat heb ik ook met heterogedrag in het openbaar. Elkaar aflebberen op een bushalte vind ik ongepast. Als er één ding is dat wij als De Meiden van Halal uitdragen, dan is het wel dat je het harstikke oneens met iemand mag zijn, maar dat je wel met elkaar moet samenleven. Oók dat kan in dit kikkerland."

De ontstane commotie is in iedergeval een goede reclame voor de manifestatie.

Het "Rhythm Against Racism" is op zondag 30 mei 2010 vanaf 14 uur op de Dam in Amsterdam. Met optredens van Mala Vita, Elle Bandita, Denise Jannah, Jan rot, DJ's Sunnery James & Ryan Marciano en Vincent Bijlo. Nilgun Yerli interviewt Hedy d'Ancona, Mohamed Rabbae, Anja Meulenbelt, Funda Mujde en vele anderen. Zie hier meer informatie.


Meer over Jihad Alariachi, Nederland Bekent Kleur, Rhythm Against Racism.

Delen: