Moslims zullen hand in eigen boezem moeten steken

In opinie door Fouad Sidali op 22-09-2010 | 16:34

tekst: Fouad Sidali

Onlangs werden zorgwekkende discriminatiemeldingen bij verschillende politiekorpsen vrijgegeven. Zorgwekkend omdat er sprake zou zijn van een toename van intolerantie en discriminatie van met name Joden en homosexuelen. Het landelijk Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders, SMN, haast zich in een persbericht om ook aandacht te vragen voor discriminatie van Moslims.
Ook ik vind het triest dat in de conclusie van Poldis 2009 wordt gezegd dat het aantal discriminatie-incidenten op grond van etniciteit en herkomst juist de grootste categorie vormt maar verder geen aandacht verdient in de beeldvorming.
Hier ligt een taak voor het SMN zou je zeggen. Maar die taak wordt naar mijn mening niet juist ingevuld. In een persbericht zegt het SMN aan minister Hirsch-Ballin te zullen vragen om specifieke aandacht te besteden aan discriminatie van en geweld tegen moslims en Marokkaanse Nederlanders. Verder kan uit de persverklaring niet opgemaakt worden wat het SMN zelf gaat doen richting haar achterban.

Het wordt tijd dat moslims zelf zorg dragen voor de meldingen van discriminatie en geweld jegens hen. Je hoeft op dit punt de komende jaren niets te verwachten van het op hande zijnde rechts kabinet. Binnen de moslim gemeenschap moet er een bewustwording opgang komen hoe om te gaan met discriminatie en intolerantie. SMN had ook de gemeenschap kunnen oproepen om met een meldpunt te beginnen. Moslims, zeg maar moskeeen, zorgen dan voor de financiering van het ‘Meldpunt Discriminatie van Moslims’. Met de honderden moskeeen die er in Nederland zijn moet dit makkelijk gefinancierd kunnen worden. Een gemiddelde moskee in een gemiddelde gemeente brengt alleen al in de maand Ramadan al gauw een bedrag op van 40.000 euro. Geld kan dus het punt niet zijn.

Het zelf financieren van een dergelijk meldpunt heeft vele voordelen. Je bent niet afhankelijk van de overheid voor subsidie. Nu hoef je uiteraard als instelling voor moslims helemaal niet op steun te rekenen van een rechtskabinet dat gedoogd wordt door de PVV. Door het zelf te financieren maak je afspraken met je zelf en niet met de overheid. Een ander belangrijk punt is dat moslims veel eerder geneigd zijn om melding te maken van discriminatie. Wat je vooral ook ziet onder homosexuelen is dat de meldingsbereidheid erg laag omdat ze er geen vertrouwen in hebben dat de politie iets doet met de melding. Het zou me niet verbazen als dit ook het geval is bij Joden.

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders doet er goed aan om dit soort geluiden te laten horen. Wanner het besef groeit over discriminatie, intolerantie en zelfs geweld vanwege je afkomst, geloof of sekse, dan zal ook het besef groeien om een groep Marokkaanse jongeren te weerhouden van discriminatie jegens Joden of homosexuelen.
Het zou je moeder of zus maar zijn die belaagd wordt omdat ze een hoofddoek draagt. Maar gaat niet naar de politie omdat er niets mee gedaan. Zelfs niet als aandachtpunt gaat naar de Tweede Kamer. Kom op moskeeën geef voor een goed doel!

Fouad Sidali


Meer over discriminatie, fouad sidali, moslims, smn.

Delen:

Reacties


rijk - 13/10/2010 00:04

Ik vind het een rare manier van hand in eigen boezem steken. Het lijkt me logischer om met de achterban de discriminatie van Joden en homo's te bespreken. Onder het motto: wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet.

globetrotter65 - 27/09/2010 12:53

Hoezo hand in eigen boezem steken, ieder is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen daden.
Ik voel mij niet verantwoordelijk voor andermans daden.
ik ga toch ook niet zeggen dat alle Nederlanders pedofielen /moordenaars zijn als er een Nederlander een meisje naar zijn huis lokt verkracht en vermoordt
Ik roep niemand op om verantwoording af te leggen, dus verwacht het ook niet van mij.
dus iemand pleegt een strafbaar feit pak hem berecht hem en laat hem zijn straf uitzetten, en of het nou een Marokkaan, turk of NEDERLANDER IS.
En wat betreft homogeweld dat hebben de Marokkanen niet uitgevonden en dat moet de politie eens erkennen, ze dan bedoel ik de Nederlander had er een benaming voor .
Toen noemden zij het potenrammen en dat bestaat al heel lang.