Moslims van oost tot west op Holland Doc 24

In opinie op 18-04-2011 | 08:02

Onder de titel Insjallah vertoont Holland Doc 24 deze week een reeks documentaires over moslims. Het documentairekanaal wendt zich niet alleen richting Mekka, maar richt de blik ook op westerse moslims en hun worstelingen en levensvragen. De documentaires gaan over uiteenlopende onderwerpen als relatiebemiddelaars voor Britse moslims in Muslim and Looking for Love en een rijschool voor vrouwen in Kabul in Afghan Ladies Driving School.

In de Australische documentaire Temple of Dreams (NTR, Tom Zubrycki, 2007) zien we hoe moslim leider Fadi Rahman probeert zijn jongerencentrum, dat gevestigd is in een voormalige tempel in West Sidney, voor de ondergang te behoeden. Met drie zeer gedecideerde dames gaat de charismatische jongeman op geldjacht.

Fight of Fate (NTR, Mohamed El Aboudi, 2009) gaat over een Finse bokser die bekeerd is tot de islam en  vastbesloten is zich aan de bijbehorende cultuur aan te passen. Hij wint al zijn wedstrijden, tot het noodlot toeslaat en hij in het ziekenhuis belandt en zijn vrouw hem verlaat.

Ook de hoofdpersonen in Lion Women (NTR, Gry Winther, 2009) hebben een zware strijd te leveren. De ‘leeuwenvrouwen’ uit de titel zijn vrouwen die hun leven riskeren in hun streven naar gelijke rechten in het extreem repressieve Iran.

Het veelbekroonde, intieme familieportret USA vs Al Arian (NTR, Line Halvorsen, 2007) vertelt het verhaal van een Amerikaanse moslim en professor aan een universiteit in Tampa, Florida, die op grond van de Patriot Act wordt gearresteerd. Hij wordt verdacht van het steunen van terrorisme en belandt in de gevangenis.

De Satellite Queens (VPRO, Bregtje van der Haak, 2007) uit de gelijknamige documentaire zijn de presentatrices van Kalam Nawaem, een talkshow die in het Midden-Oosten miljoenen kijkers trekt. Door controversiële onderwerpen te behandelen, van terrorisme tot masturbatie, maken zij deze ook bespreekbaar buiten het scherm.

Onder het bewind van de Taliban mochten vrouwen niet auto rijden, maar na de verdrijving van de Taliban uit Kabul  is hier verandering in gekomen. In Afghan Ladies Driving School (VPRO, Sean Langan, 2006) zien we vrouwen die gebruik maken van dit nieuwe recht en rijlessen volgen.

Twee baardige mannen van middelbare leeftijd runnen een van de grootste huwelijksbemiddelingsbureaus voor moslims ter wereld. In Muslim and Looking for Love (NTR, Faris Kermani, 2009) zien we hoe zij met hun diensten Britse moslims een middenweg bieden tussen een gearrangeerd huwelijk en het Westerse daten.

In Holland Doc Junior is dit keer onder andere De haren van Hilal (NTR, Zeynep Ozkaya, 2006) te zien. Hilal, een Turks-Nederlands twaalfjarig meisje, is trots op haar mooie lange haren. Maar als ze naar de middelbare school gaat, na de zomervakantie, moet ze van haar ouders een hoofddoek gaan dragen. Holland Doc Junior is een vaste rubriek op het digitale kanaal Holland Doc 24 waarin jeugddocumentaires worden vertoond, iedere woensdag om 16u en iedere zondag om 12u.

 Holland Doc 24 – Bekijk de wereld met andere ogen

Kijk voor alle uitzendtijden op:  www.hollanddoc.nl/live

 Op de hoogte blijven? Meldt u via de website aan voor de nieuwsbrief.

Via twitter, Facebook en Youtube is Holland Doc ook op de voet te volgen.

van zaterdag 16 tot en met vrijdag 22 april 2011

Het digitale kanaal Holland Doc 24 zendt wekelijks documentaires uit rond een bepaald onderwerp. Holland Doc 24 is 24 uur per dag te ontvangen via internet en digitale televisie. Kijk op www.hollanddoc.nl voor meer informatie. Op de site staan ook nog eens ruim 1000 films en radiodocumentaires on demand in het kijk- en luisterarchief.

 Holland Doc 24 is te bekijken op de volgende manieren:

Livestream op het internet: http://www.hollanddoc.nl/live
Bij UPC Digital op: kanaal 309
Bij CAIW op: kanaal 119
Bij Ziggo op: kanaal 206
Interactieve tv van KPN: kanaal 102

 Holland Doc 24 maakt deel uit van het documentaireplatform van de publieke omroep met Holland Doc op Nederland 2, Holland Doc Radio op Radio 1, www.hollanddoc.nl en het digitale kanaal.

(bron: ingezonden persbericht)


Meer over holland doc, islam, media, moslims.

Delen: