Minister Leers wil strenge regels kennismigratie

In opinie door Floris Meijer op 18-02-2011 | 13:49

Minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) gaat de regels aanscherpen voor kennismigranten van buiten de EU die in Nederland in dienst treden. Leers wil zo misbruik van de kennismigrantenregeling tegengaan. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal strenger gaan controleren of kennismigranten terecht in Nederland verblijven. Dit beleid kan echter als gevolg hebben dat kenniswerkers sneller naar een van de andere EU-lidstaten zullen uitwijken.

Tekst: Floris Meijer

Nederland was de afgelopen jaren actief met het aantrekken van hooggekwalificeerde kenniswerkers. Bedrijven en onderwijsinstellingen die een jaarsalaris boven de 50.619 euro garanderen – voor werknemers tot 30 jaar geldt een inkomen van 37.121 euro – kunnen voor een werknemer van buiten de EU een verblijfsvergunning krijgen. Om een dergelijke vergunning te ontvangen moeten bedrijven, organisaties en instellingen een zogenaamd ‘convenant’ sluiten met de IND. In 2010 werden 6.600 van dergelijke regelingen gesloten, waarmee in totaal 6.570 kenniswerkers naar Nederland kwamen. In 2009 waren dat er zo’n 6.000.

In het voorstel van Leers kan de overheid kenniswerkers een verblijfsvergunning weigeren als werkgevers meer betalen dan ‘wat op de arbeidsmarkt gebruikelijk is’. Deze regel moet ervoor zorgen dat kenniswerkers van buiten de EU te concurrerend worden. ‘Bedrijven kunnen dan net zo goed en goedkoper een Nederlander of een EU-onderdaan in dienst nemen’, aldus een woordvoerder van het ministerie van Immigratie en Asiel in nrc next.

Overigens lijkt deze verstrenging van het immigratiebeleid voornamelijk een vorm van symboolpolitiek. Het ministerie geeft zelf al aan dat misbruik van de kenniswerkersregeling ‘niet zoveel voorkomt’.

Lees verder op de website van De Dagelijkse Standaard en NU.nl.

Lees ook: Kennismigranten zijn - nu nog - van harte welkom

(Foto: De Stentor)


Meer over Floris Meijer, Gerd Leers, IND, Kennismigranten.

Delen:

Reacties


Paolo Beretta - 20/02/2011 16:35

Maak mij eigenlijk meer bezorgd over het neo-koloniale verschijnsel van de heimelijke kennisimmigratie zoals door multinationals als MSD (Organon Oss) wordt gepleegd. NB Probeer eens een patent van de Amerikanen te naasten!