Migranten willen onderwijs in eigen taal en cultuur

In opinie op 18-04-2011 | 08:30

Migranten willen dat hun kinderen les krijgen in de eigen taal en cultuur, daarom beginnen ze binnenkort een eigen school in Marokko.

Het is een initiatief van een Marokkaans-Nederlandse moeder in Casablanca.
Farah Azmani verhuisde anderhalf jaar geleden van Almere naar Casablanca. In haar nieuwe woonplaats kon ze kiezen uit Arabisch-, Frans-, Spaans- of Engelstalig onderwijs voor haar zoontje Rayyan, maar nergens bestond de mogelijkheid hem de Nederlandse taal en cultuur bij te brengen.

'Op Nederlandse taal- en cultuurscholen (NTC-scholen) over de hele wereld krijgen kinderen - meestal buiten schooltijd - Nederlandse les. In Turkije zijn er 4 van zulke scholen en ook Egypte heeft een Nederlandse school. Hoe kan het dan dat er in Marokko nog helemaal niets is?' zegt ze in een artikel dat Ellen van de Bovenkamp voor de wereldomroep schreef.
Farah spreekt thuis Nederlands met haar kind, maar dat vindt ze niet voldoende. 'Alles wat je je kinderen aan taal kunt meegeven, is meegenomen.'

Er komt nu één school in Rabat en één in Casablanca. De belangstelling bleek zo groot dat dat makkelijk kan. Het minimum om een NTC-school te starten is 10 leerlingen. Er zijn nu al 40 aanmeldingen.

Lees meer op de site van de wereldomroep


Meer over cultuur, eigen taal, marokko, nederlands, onderwijs.

Delen: