Maxime Verhagen: multiculturele samenleving is een mislukking

In opinie door Floris Meijer op 17-02-2011 | 09:52

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) stelt dat de multiculturele samenleving mislukt is. Nederlanders voelen zich hier niet meer thuis en Nederland is te veel verwaterd. Met zijn uitspraken volgt Verhagen het voorbeeld van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier David Cameron en de Franse president Nicolas Sarkozy, die eerder al van een mislukte integratie van nieuwkomers spraken.

Tekst: Floris Meijer

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen deed zijn uitspraken tijdens de opnames van het tv-programma Collegetour, meldt het Algemeen Dagblad. De uitzending zal vanavond te zien zijn.

Trots
Verhagen stelt dat het integratieproces van immigranten heeft gefaald. Volgens Verhagen zou de inburgering van nieuwkomers zich veel meer richten op Nederlandse ‘normen en waarden’. Ook zijn Nederlanders te weinig trots op hun land. Als lichtend voorbeeld geeft hij de Verenigde Staten: ‘Als je mensen daar vraagt wie of wat ze zijn, geven ze als eerste antwoord dat ze Amerikaan zijn en dan pas waar ze oorspronkelijk vandaan komen. In Nederland ontbreekt dat gevoel van trots op eigen land bij autochtonen en trots op Nederlanderschap bij allochtonen’.

Patroon
Met de uitspraken van Verhagen lijkt zich een een patroon af te tekenen van kritische Europese regeringsleiders, ahoewel premier Rutte zich nog niet in dit rijtje heeft geschaard. In oktober vorig jaar zei de Duitse bondskanselier Merkel op een CDU-congres dat de Duitse multiculturele samenleving ‘volkomen mislukt’ is. ‘Iedereen die niet meteen Duits spreekt, is niet welkom’, aldus Merkel. Vorige week liet de Franse president Sarkozy eenzelfde geluid horen: ‘We hebben ons te veel beziggehouden met de identiteit van de immigrant en niet genoeg met de identiteit van het land dat hem opving’, aldus Sarkozy op de Franse tv. Ook de Britse premier Cameron deed vorige week soortgelijke uitspraken door te stellen dat de mislukte integratie in Groot-Brittannië jonge moslims vatbaar maakt voor radicalisering.

Het is dan ook wachten tot premier Rutte de woorden van Verhagen onderschrijft. Maar misschien dat hij daar strategisch mee wacht tot na de verkiezingen op 2 maart. De uitzending van Collegetour met Maxime Verhagen is vanavond te zien bij de NTR op Nederland 3 (20.55 uur).

Lees verder op de website van het Algemeen Dagblad en RTL Nieuws.

Lees ook: Multiculturalisme als ideologie is onzin, van Frans Verhagen.


Meer over Floris Meijer, integratie, Maxime Verhagen, migranten, Multiculturele samenleving.

Delen:

Reacties


JAN GAYMAN - 28/02/2013 14:35

ok