Marokkanen schrijven toekomstvisie voor nieuw kabinet

In opinie op 29-06-2010 | 20:22

De vestiging van hoogwaardige culturele instellingen in achterstandswijken buiten de gebruikelijke ‘elitaire’ locaties, herwaardering van nabuurschap, de ontwikkeling van ‘een eigen Harvard’, bedrijven die parken en natuurgebieden sponsoren, het stimuleren van ‘circulaire migratie’ in plaats van de deuren te sluiten. Dit zijn enkele punten uit de toekomstvisie NL 2023 die een groep hoogopgeleide Marokkaanse Nederlanders heeft ontwikkeld in een poging het gepolariseerde maatschappelijke debat te doorbreken.

‘Wij willen over de schaduwen van angst, wantrouwen en de waan van de dag heen springen’, schrijft NL 2023 in een open brief aan het ‘toekomstig kabinet’. Een politiek manifest is het initiatief niet, beklemtoont de groep, maar een burgerinitiatief van een groep 'biculturele Nederlanders' die een bijzondere positie inneemt in de maatschappij. Zij kunnen, zeggen ze, een verbindende schakel zijn tussen de Nederlandse gemeenschap en de migrantengroepen, die ze beide goed kennen.

Zo’n schakel is hard nodig, meent de groep met een verwijzing naar de uitkomst van de verkiezingen en het verdeelde politieke landschap. Hun visie is niet bedoeld als een kant-en-klaarproduct. NL 2023 roept ‘zo veel mogelijk Nederlanders op te reageren op onze aanzet’. Ze willen ‘burgerkrachten bundelen’ en uiteindelijk een breed gedragen burgermanifest aanbieden aan de toekomstige premier.

De gehele open brief is hier te lezen


Meer over jongeren, marokkanen, NL2023.

Delen: