Marokkaanse overheid wil cultureel centrum openen in Amsterdam

In opinie door Floris Meijer op 18-03-2011 | 08:43

Marokko wil op korte termijn een cultureel centrum openen in Amsterdam. Dat maakte de Marokkaanse minister voor migrantenzaken, Mohamed Amoer, gisteren bekend. De minister bracht de afgelopen dagen een bezoek aan Nederland. De culturele instelling zal als doel hebben Marokkanen en Marokkaanse Nederlanders dichter bij elkaar te brengen, jongeren te informeren over de Marokkaanse cultuur en vrouwen te ondersteunen in hun emancipatieproces.

Tekst: Floris Meijer

Minister Amoer, die onder meer een bezoek bracht aan stichting Boks het voor Elkaar van Nourdin El Otmani, gaf aan trots te zijn dat Marokkaanse jongeren zo goed zijn geïntegreerd in de Nederlandse samenleving. Tegelijkertijd ziet hij ook dat Marokkaans-Nederlandse jongeren weinig van de Marokkaanse cultuur weten. Ook daarin ligt voor het cultureel centrum volgens de minister een taak weggelegd.

Volgens stadsdeelvoorzitter Baâdoud (PvdA) van Nieuw-West weten Marokkaans-Nederlandse jongeren niet dat in Marokko ‘alle religies vreedzaam door elkaar leven’. Dit misverstand zou tot problemen in Nederland leiden. Niet veel jongeren weten dat de Marokkaanse overheid tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden in bescherming nam.

Ook denkt Baâdoud dat als Marokkaanse vrouwen in Nederland zien dat veel Marokkaanse vrouwen werken, dit emanciperend kan werken.

Wanneer het cultureel centrum zal worden gerealiseerd is nog niet bekend. Evenmin wanneer de PVV Kamervragen zal stellen over dit initiatief, maar de verwachting is dat dat niet lang op zich zal laten wachten.

Naschrift:

Een uur na het verschijnen van dit bericht twitterde Geert Wilders: Geen Marokkaans cultureel centrum in Amsterdam! http://bit.ly/fzkX3r


Meer over Ahmed Baâdoud, cultureel centrum, Floris Meijer, Marokko, Mohamed Amoer.

Delen: