Marokkaanse en joodse jongeren knappen begraafplaats op

In opinie op 31-10-2011 | 21:20

Een grote groep Marokkaanse en enkele Joodse jongeren zijn gisteren samen met familieleden begonnen aan het opknappen van de oude Joodse Begraafplaats in Amsterdam-Oost.

Het is de bedoeling dat de jongeren de komende vijf zondagen de verwaarloosde begraafplaats grondig opknappen Het is een initiatief van de Marokkaanse jongerenwerker Said Bensalem van de stichting Connect in Amsterdam-West. Toen hij hoorde hoe vervallen de begraafplaats erbij lag, stelde hij rabbijn Lody van de Kamp voor om de handen ineen te slaan.

De begraafplaats Zeeburg is een van de grootste Joodse begraafplaatsen van West-Europa. Tussen 1714 en 1942 werden hier meer dan 100.000 mensen begraven, aldus Van de Kamp. Er liggen vooral arme Joden van voor de Tweede Wereldoorlog van wie de nabestaanden niet terugkeerden uit de concentratiekampen.

Rabbijn van der Kamp prees Said Bensalem voor zijn initiatief om de begraafplaats gezamenlijk op te knappen. Waarschijnlijk zullen in totaal 100 Marokkaanse en Joodse jongeren betrokken zijn bij het project.

Joodse jongeren die de handen uit de mouwen steken, waren er volgens de Volkskrant (papieren versie) echter  nauwelijks. Volgende week moet dat anders zijn. 'Er is iets misgegaan met de coördinatie', laat David Wezemer (46) de Volkskrant weten. 

Jongeren met een taakstraf helpen mee met het onderhoud. 'Jongeren hier uit de buurt', zegt Henry de Raat van de Raad voor de Kinderbescherming. 'Van Marokkaanse, maar ook van Nederlandse afkomst. Als ouders om religieuze redenen bezwaar maken, gaan we daar niet tegenin.'

Bron: Volkskrant

Lees ook: eerherstel voor jodenmanussie


Meer over amsterdam, joden, joodse begraafplaats, marokkaanse jongeren.

Delen:

Reacties


redactie - 10/11/2011 12:42

Beste Scottie, in de Volkskrant van 31 oktober op pagina 10 staat: 'Joodse jongeren die de handen uit de mouwen steken, zijn er helaas nauwelijks. Volgende week moet dat anders zijn. 'Er is iets misgegaan met de coördinatie', zegt David Wezemer (46), met een keppeltje op.' En: ' Prachtig, kijk ze eens werken met die ernstige gezichten', zegt Hans Polak, voormalig secretaris van de Joodse gemeente in Amsterdam. Ondanks zijn 83 jaar sjouwt hij ook takken rond. Hij weet waarom er nauwelijks jongeren uit zijn eigen geleding zijn. 'Veel hebben op zondag Joodse les. Die hebben we niet naar voren geschoven.'

Scottie - 09/11/2011 21:22

Heb ik van de week een reactie geplaatst, staat die er ook weer niet. Ik, ik geef het op.


Scottie - 07/11/2011 21:17

Het is een heel vervelend bericht want de Volkskrant noemt geen aantallen, deze site suggereert dat er meer Marokkanen dan joden meededen.

Ouders die het vervelend vinden dat hun zoon of dochter een graf opruimt, waar waren die toen dat kind iets deed waardoor het een taakstraf kreeg?

Waren er geen joodse jongens met een taakstraf voorradig?

Is het soms zo dat die taak, als straf inhield het opruimen van dat joodse graf dat zo hemeltergend door Amsterdam is verwaarloosd?

Antoine Berben - 01/11/2011 11:52

Inderdaad een mooi bericht.
Maar laten we nu alvast niet ten onder gaan in het roepen van "hosanna" zolang er deze week door de politie Amsterdam ook beelden van een heel ander kaliber werden getoond. Beelden waarop te zien was dat Marokkanen willekeurige andere mensen aanvielen en bedreigden in het kader van de ramadan!!!!!
Maar vreemd genoeg lees ik over zulke feiten hier zo goed als nooit iets!