Kwam de massa-immigratie van rechts?

In opinie op 24-10-2011 | 09:14

Daarover gingen Han Entzinger (Hoogleraar integratie- en migratiestudies), Nadia Bouras (Promovendus Marokkaanse migratiegeschiedenis) en Ger Koopmans (CDA-Kamerlid) met elkaar in debat in het programma ZOZ. Presentatie: Anil Ramdas.

De schuld voor de massa-immigratie wordt sinds jaar en dag bij de ‘linkse kerk’ gelegd. Er blijkt echter weinig zelfkennis te bestaan over dit onderwerp bij de rechtse en linkse partijen. Als we professor Integratie- en Migratiestudies Han Entzinger mogen geloven was het ‘de VVD die de grenzen heeft geopend. Het CDA dat jarenlang heeft gepleit voor het behoud van de eigen identiteit. En juist de PvdA die hard heeft gevochten tegen de migratie van gastarbeiders naar Nederland’.

De harde toon die nu wordt aangeslagen over het behouden van de ‘eigen’ identiteit onder allochtonen, was vroeger heel anders, volgens Migratiehistoricus Nadia Bouras: ‘Er heerst nu haast een verbod op het uitdragen en hebben van de eigen identiteit, terwijl dit vroeger niet alleen werd aangemoedigd maar zelfs werd gesubsidieerd door de Nederlandse overheid.’ Centrumrechtse kabinetten hebben niet alleen gezorgd voor de komst en het verblijf van de Turkse en Marokkaanse gastarbeiders, zij zijn nu ook verantwoordelijk voor het verblijf van 325.000 Midden- en Oost Europeanen.
CDA-Kamerlid Ger Koopmans leidde de commissie ‘Lessen uit de Recente Arbeidsmigratie’ en stelt dat Nederland niet in staat is geweest om de arbeidsmigratie uit Midden- en Oosteuropa in goede banen te leiden.

Bron: VPRO/ZOZ

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

  Lees ook:


Meer over anil ramdas, ger koopmans, han entzinger, immigratie, nadia bouras, zoz.

Delen:

Reacties


Fouad - 20/12/2011 11:47

Toch wel belangrijk om te weten dat de allochtonen complexiteit in ieder geval niét vd PvdA kwam. Lijkt mij niet meer dan normaal dat er tijdens het van maatschappijleer/cmv dit toch aan het licht wordt gebracht om de leergierigen een eerlijke invalshoek te geven mbt tot hetgeen waar de pol. partijen voor staan.