Kristallnacht wordt dit jaar twee keer herdacht

In opinie op 07-11-2011 | 08:42

Dit jaar kunt u kiezen uit twee Kristallnachtherdenkingen in Amsterdam. Bij iedere herdenking is een andere Amsterdamse bestuurder aanwezig. Het Centraal Joods Overleg (CJO) organiseert de herdenking op woensdag 9 november a.s. van 17 tot 18 uur in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein te Amsterdam. Op de bijeenkomst wordt gesproken door de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Aansluitend is een kranslegging bij de ingang van de Hollandse Schouwburg.

Even later vindt een tweede herdenking plaats. Het Platform Stop Racisme en Uitsluiting, een samenwerkingsverband van (migranten) organisaties, organiseert van 19.30 uur tot 20.30 uur een bijeenkomst op de hoek Zwanenburgwal/Amstel (bij het Amsterdamse stadhuis). Sprekers zijn ondermeer wethouder Andrée van Es, voorzitter Nuri Karabulut van DIDF (Vereniging Arbeiders uit Turkije in Nederland), de joodse voormalig verzetsstrijdster Mirjam Ohringer (87) en Marjan Sax (Vrouwen tegen Uitzetting).

De afgelopen jaren werd er jaarlijks een herdenking door Nederland Bekent Kleur georganiseerd. Het CJO organiseerde eens in de vijf jaar een eigen herdenking. Vorig jaar besloot het CJO weer jaarlijks een eigen herdenking te organiseren, uit onvrede met de wijze waarop NBK het deed.
In een persbericht liet het CJO toen weten: " Hoewel het CJO het van groot belang acht dat dit moment herdacht wordt, kan het CJO zich niet herkennen in de wijze waarop dit momenteel in Amsterdam gebeurt. De bijeenkomst in Amsterdam is in hoge mate gepolitiseerd. Zo achten wij een aankondiging van de bijeenkomst op de website van de Internationale Socialisten verwerpelijk. Naast de aankondiging staat een affiche afgebeeld waarop wordt opgeroepen Israel te boycotten. Israel wordt gelijk gesteld aan apartheid. Deze politisering heeft niets meer te maken met een waarschuwing tegen antisemitisme en racisme nu, laat staan met een herdenking van het verleden." 

Links:


Meer over antisemitisme, bijeenkomst, cjo, kristallnacht, kristallnachtherdenking, nbk, nederland bekent kleur, platform stop racisme en uitsluiting.

Delen: