Krachtig signaal vóór gezamenlijkheid en tégen terreur

In opinie door Roemer van Oordt op 15-11-2015 | 23:53

Door: Roemer van Oordt

Vanmiddag liepen honderden mensen door de Pijp, in een wandeling die eigenlijk was bedoeld om een gezicht te geven aan de lange immigratie- en vluchtelingengeschiedenis van Amsterdam. Even dachten de organisatoren na de terreur in Parijs de hele boel af te moeten blazen. Al snel werd geconcludeerd dat daarmee de daders hun doel zouden bereiken: door met niets ontziend geweld angst kweken en daarmee groepen in de samenleving tegen elkaar opzetten.

De tocht begon bij moskee Al Kabir, waar vertegenwoordigers uit joodse-, christelijke-, en moslimhoek, voor een belangrijk deel verenigd in het Veiligheidspact tegen Discriminatie, lieten zien en horen dat ze zich niet uit elkaar laten spelen en tegelijkertijd krachtig stelling namen tegen de terreuraanslagen in Parijs. Samen optrekken, in gesprek en alert blijven was de boodschap. Datzelfde geluid was overigens ook terug te vinden in de vele publieke uitingen van een groot aantal islamitische (koepel)organisaties.

Sommige opmerkingen sprongen er uit. Zo stond in de verklaring van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RVM N-H):

Omdat de aanslagen gepleegd zijn door mensen die zeggen in naam van de islam te handelen, rust op ons de religieuze plicht om ondubbelzinnig afstand te nemen van deze misdaden tegen de mensheid, die eveneens een aanval vormen op de waarden van de islam.’

Vooraf was een bijeenkomst in moskee Al Kabir belegd, waarbij de hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie - die zelf ook meeliep - in gesprek ging met moskeebestuurders. Eerst werd gesproken over de reacties van ‘de’ moslimgemeenschap op de terreuraanslagen. Daarna concentreerde het gesprek zich op mogelijke gevolgen van de aanslagen, zoals de bedreiging van islamitische gebedshuizen (er vonden in Nederland na vrijdag al een aantal incidenten plaats) en signalen die moskeebestuurders en vrijwilligers ook na eerdere incidenten kregen van vooral vrouwelijke bezoekers over discriminatie. De hoofdcommissaris gaf aan dat het werken aan meldingsbereidheid essentieel is (we kunnen pas wat doen als we daar ook aanleiding voor hebben) en zag daarin ook een belangrijke taak voor de politie bij het verlagen van mogelijke drempels Hij noemde het bestrijden van iedere vorm van discriminatie een belangrijke prioriteit van het Amsterdamse corps.

Politiek en bestuur waren ruimschoots vertegenwoordigd tijdens de wandeling, onder andere door Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch, burgemeester Eberhard van der Laan, wethouder Kajsa Ollongren en afgevaardigden van de stadsdelen Oost en Zuid, Thijs Reuten en Marijn van Ballegooijen. Ook liepen er zo’n 50 Syrische vluchtelingen mee, die op dit moment verblijven in de opvang in Amsterdam Zuid-Oost.

De tocht ging dwars door de Pijp Via moskeeën, een synagoge, een kerk en een ijssalon die destijds werd gerund door joodse Nederlanders, naar het eindpunt Casa Migrante. Daar werden Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden gevraagd kort hun oude verhalen van aankomst en vestiging te vertellen. Een Syrische en een Latijns-Amerikaanse vluchteling deelden hun recente ervaringen. Daardoor werd het verleden aan de actualiteit gekoppeld.

Het was een indrukwekkende middag.
 

Roemer van Oordt is redacteur van Republiek Allochtonië en Polderislam.nl en één van de initiatiefnemers van het Veiligheidspact tegen discriminatie

 

Er was veel media-aandacht. Onder andere in deze aflevering van Kruispunt (tussen minuut 11.30 en 14.30), bij het RTL Nieuws, een flits op het NOS journaal, bij RTV Noord-Holland en een uitgebreide special op AT5. Ook in veel geschreven media, waaronder een stuk in het Parool

 

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


  
 


Meer over migranten, parijs, roemer van oordt, terreuraanslagen, veilheidspact tegen discriminatie, veiligheidspact, vluchtelingen, wandeling.

Delen:

Reacties


hasan - 19/11/2015 13:24

IS is de beste anti moslim organisatie. Je vijand van binnen uitroeien is hun doel.
Dat ze zelfs mekka willen vernietigen maken ze geen geheim van. Nog een kein stap dan zorgen dat de islam wordt verboden in veel landen.
Hun aanhangers zijn wel moslims die erin trappen ..
Ze gebruiken moslims symbolen en leuzen en doen alles van de islam juist verbiedt.
Wie echt achter de IS zit is de vraag..

John Dubbelboer - 17/11/2015 00:55

Al Quada en IS concurreren met elkaar om de aandacht van Moslims, met name de jongeren. IS heeft de beste papieren, een mooie glossy, gelikte video's en ook wel de roep dat bepaalde zaken in het kalifaat echt beter gaan. Zo schijnen douaniers en politie-agenten geen smeergeld meer aan te nemen. Als ergens een kalifaat wordt uitgeroepen, kan geen Moslim dit negeren. Er is een heilige plicht om naar zo'n kalifaat te migreren. In deze eindtijd word je elders verwacht dan in het Westen.
De aanslag in Parijs is niet bedoeld om onze afschuw te wekken maar is slechts bedoeld om te laten zien dat IS meetelt.
Gelukkig hoor je niet meer dat zo'n aanslag niets met de Islam heeft te maken. IS mag dan opportunisch grasduinen in islamitische vindplaatsen, je kunt niet zeggen dat deze aanslag tegen de waarden van de Islam is gericht. Wat de waarden van de Islam zijn, is nu eenmaal afhankelijk van interpretatie. Hooguit kun je zeggen dat IS slechte Moslims zijn maar het zijn wel Moslims.
De verklaring van het CMO steekt er dan ook met kop en schouders boven uit. In de goedgekozen woorden proef je de pijn en verwarring van onze Moslimgemeenschap zonder dat het woord Islam valt. Mogelijk dat IS groepen in de samenleving door deze aanslag uiteen heeft willen drijven - en daar gaan de verklaringen vaak over - maar een godsdiensf die handen en voeten geeft aan het recht om deze godsdienst af te vallen hoort bij ons en bij Europa en zullen we insluiten.

Iggy - 16/11/2015 16:15

Dit soort theologisch ‘gelegaliseerd’ geweld kost ons allemaal uiteindelijk onze vrijheid van godsdienst.