Koser Kaya (D66): Turkse Nederlanders zijn keihard nodig

In opinie door Floris Meijer op 17-01-2011 | 16:14

Vorige week luidde een groep Turks-Nederlandse prominenten de noodklok over de zorgelijke situatie van Turkse allochtonen in Nederland. In een manifest dat zij aan Republiek Allochtonië en de Volkskrant stuurden lieten zij weten zich ernstige zorgen te maken over de toekomst van - met name jonge - Turkse Nederlanders. Vandaag staat in nrc next een bijdrage aan dit debat van D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya, juriste en zelf ook geboren in Turkije.

In de open brief stellen de Turkse professionals, die werkzaam zijn in maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven, onder meer dat een groeiende groep Turks-Nederlandse jongeren te maken heeft met psychische problemen en als zodanig vatbaar zijn voor (islamitische) radicalisering en toetreding tot het criminele circuit. Zij zouden zo hun binding met de Nederlandse samenleving in hoog tempo verliezen

Koser Kaya (1968) steekt met haar stuk in nrc next de Turkse-Nederlandse jongeren een hart onder de riem: ‘[L]aat je niet in de put praten, jullie zijn een gaat in de wereldmarkt’. Volgens het Kamerlid moeten we ophouden deze jongeren als ‘risico’ te zien, anders keren zij zich van ons af en dat zou regelrechte ‘kapitaalvernietiging’ zijn.

Turkije is een belangrijke Nederlandse handelspartner. Volgens Koser Kaya kunnen Turks-Nederlandse jongeren kunnen met hun tweetaligheid dan ook een schakel vormen tussen Nederlandse bedrijven en het bedrijfsleven in Turkije. ‘[Maar] omdat succesvolle Turks-Nederlandse jongeren nog steeds worden aangesproken op hun Turkse deel van hun identiteit, en niet op hun ambities en talenten, overwegen inmiddels velen om na hun studie naar Turkije of een ander land te vertrekken’. Volgens de juriste zou men deze jongeren meer op hun merites moeten beoordelen, en niet zozeer enkel op hun afkomst. Turks-Nederlandse jongeren daarentegen zouden juist hun achtergrond niet als een handicap, maar als een meerwaarde moeten gaan beschouwen.

Op haar FaceBook-pagina hield Koser Kaya een korte steekproef onder haar contacten en kreeg zo’n 75 reacties.

Lees meer over de bijdrage van Koser Kaya op de website van nrc next.

UPDATE (18-01-2011): vandaag in de Volkskrant een bijdrage aan het debat van historicus Zihni Ozdil.

Lees ook: Turkse Nederlanders: integreren of segregeren?


Meer over Fatma Koser Kaya, Floris Meijer, Turkse Nederlanders.

Delen:

Reacties


H. A. Den - 19/01/2011 10:51

Jan beerenhout hecht belang aan cijfers. Niet aan mensen en relaties. Verder denkt hij kennelijk in termen van wegwerpmensen. Dat is duidelijk. Koser Kaya heeft het over nut en noodzaak van een groep die er nu eenmaal is. U kijkt naar de vraag of we (ook) deze groep eventueel kunnen missen.

Jan Beerenhout azn - 18/01/2011 10:42

Waar hebben we het eigenlijk over? Wat mij al veertig jaar verbaasd, en ook nu weer, is dat Het Getal (de cijfers) geheel buiten beschouwing gelaten worden. Wie noemt/is Turkse Nederlander of Nederlandse Turk, en afficheert zich als zodanig? M.a.w. hoeveel zijn het er eigenlijk op de 16,5 miljoen inwoners van Nederland? Kunnen we echt niet zonder? Of is dat (weer) overschatting van de eigen positie door gebrek aan kennis van wat die werkelijk is?.