KNMG roept artsen op besnijdenissen bij jongens niet uit te voeren

In opinie op 30-05-2010 | 21:20

Het besnijden van jongens moet ontmoedigd worden als daar geen medische grond voor is. Artsen moet ouders wijzen op de gevaren ervan en op het ontbreken van medische voordelen. Dat stelt de artsenorganisatie KNMG. Vooral onder joodse en moslim-jongens worden veel besnijdenissen gedaan om culturele en religieuze redenen.
De KNMG roept artsen op de besnijdenissen niet uit te voeren. Hiermee wil de organisatie de rechten van kinderen beter beschermen.

"Het besnijden van minderjarige jongens zonder medische redenen is in strijd met het recht op autonomie en het recht op lichamelijke integriteit van het kind", zegt de KNMG.

Per jaar worden er in Nederland tussen de 10.000 en de 15.000 jongens besneden. Volgens KNMG treden er regelmatig ernstige complicaties op bij deze chirurgische ingreep.

De KNMG is niet voor een wettelijk verbod. De organisatie denkt dat de ingreep dan illegaal wordt uitgevoerd.

Bron: Nos

Nova-uitzendingen november 2009

Nova heeft in november 2009 twee maal aandacht besteed aan de besnijdenis van jongens.Tot 2005 vond de besnijdenis in het ziekenhuis plaats, maar toen de besnijdenis uit het ziekenfondspakket verdween, was behandeling in een ziekenhuis voor de meeste moslims te duur.
De 15.000 Nederlandse moslimjongens die jaarlijks worden besneden, worden nu vaak behandeld in particuliere klinieken, waarop geen enkele controle bestaat.
Steeds vaker melden ouders zich bij ziekenhuizen, omdat er complicaties zijn na de besnijdenis van hun zoon. Urologen vinden dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg de kwaliteit van de klinieken moet controleren. Dat was het onderwerp in de eerste uitzending, op 14 november, die je hier kunt bekijken.

In de tweede uitzending van 18 november werd onder andere de vraag gesteld waarom vrouwenbesnijdenis wel verboden wordt en jongensbesnijdenis niet. De overgrote meerderheid van de kinderurologen in Nederland vindt dat een arts een besnijdenis bij jongens onder de 12 jaar niet moet doen als er geen medische reden voor is. Ze vinden dat een kind moet kunnen meebeslissen over veranderingen aan zijn eigen lichaam. Volgens de Nederlandse wetgeving geldt dan de grens van 12 jaar. Uroloog Tom de Jong: "Het is natuurlijk enorm verbazingwekkend, dat meisjesbesnijdenis wettelijk verboden is en dat je daarvoor de bak indraait, terwijl er geen enkele discussie is over de wenselijkheid van jongensbesnijdenis."
Volgens De Jong is jongensbesnijdenis ingrijpender voor het lichaam dan lichte vormen van meisjesbesnijdenis. Eén op de 5 besneden jongens krijgt in de loop van zijn leven last van een te nauw plasgaatje en moet daarvoor behandeld worden, aldus De Jong. "En je hebt natuurlijk kans op kleine complicaties, zoals wondinfecties, nabloedingen, gaatjes in de plasbuis, tot en met hele erge complicaties zoals het verlies van de hele penis."

De uitzending valt hieronder te bekijken. 


Meer over besnijdenis, islam, islamdebat, jongens, knmg, vrijheid van godsdienst.

Delen:

Reacties


Meir Villegas Henriquez - 31/05/2010 19:13

Joodse jongens gaan sowieso niet naar artsen, maar naar mohaliem. What's the point?