Kijk op Diabetes lanceert Netzolekker.nl

In opinie op 07-11-2011 | 08:33

Gangbare Hindoestaanse, Hollandse, Marokkaanse en Turkse gerechten stap voor stap gezonder maar net zo lekker.

Netzolekker.nl is een nieuwe website over koken. Twintig kookvideo’s bieden voor elke dag van de week een gangbaar recept. Net zo lekker maar toch anders. Want bij elk recept wordt ook besproken hoe het net iets gezonder kan. Kijk op Diabetes wil gezonder maar net zo lekker koken hiermee stimuleren om de kans op diabetes type 2 te verkleinen.

Diabetes en leefstijl
Onderzoek heeft uitgewezen dat een gezonde leefstijl de kans op diabetes type 2 met de helft kan verminderen. Kleine veranderingen in de leefstijl kunnen al zorgen voor grote gezondheidswinst. Met Netzolekker.nl wil Kijk op Diabetes mensen erop wijzen dat zij met kleine aanpassingen hun eetpatroon al veel gezonder kunnen maken. Met leuke filmpjes en praktische tips om hun maaltijden aan te passen.

Kookvideo’s
Op www.netzolekker.nl staan 20 verschillende kookvideo’s met bekende gerechten uit de Hindoestaanse, Hollandse, Marokkaanse en Turkse keuken. Een voedingsdeskundige van het Voedingscentrum en vier verschillende vrouwen bereiden samen populaire en veel gegeten maaltijden. De voedingsdeskundige geeft ondertussen tips hoe dat gezonder kan. Het gerecht blijft hetzelfde en smaakt net zo lekker, terwijl de vrouwen bijvoorbeeld minder olie of zout gebruiken bij de bereiding. ‘Één van de vrouwen gebruikte voorheen bijna een halve fles olie per dag, en dat hebben we nu gelukkig flink kunnen verminderen!’, aldus Els Dijkstra voedingsdeskundige van het Voedingscentrum. ‘We willen mensen niet op de vingers tikken, maar met kleine stapjes laten zien dat zij zelf invloed hebben om hun leefstijl aan te passen. ’

Stap voor stap
www.netzolekker.nl is onderdeel van de voorlichtingscampagne Kijk op Diabetes. De campagne maakt mensen duidelijk dat men zelf veel kan doen om diabetes type 2 te voorkomen. Dijkstra: ‘Je hoeft niet je hele leven in een keer te veranderen, Dat kan ook in kleine stapjes. Als je gewend bent iets op een bepaalde manier te doen, dan heb je ook tijd nodig om die gewoontes aan te passen. Wanneer je vaste gewoontes zoals te grote porties en onregelmatig eten stapsgewijs kunt veranderen en uiteindelijk doorbreken, dan kom je al een heel eind. Hierdoor kun je langer gezond leven. Dat willen we toch allemaal.’

Kijk op Diabetes
Kijk op Diabetes is een preventiecampagne die in april 2006 is gestart. De campagne attendeert 45-plussers en mensen met overgewicht op hun risico om diabetes type 2 te krijgen. Het is mogelijk om het risico te verkleinen. Kijk op Diabetes is een initiatief van het Ministerie van VWS. De Nederlandse Diabetes Federatie voert de campagne uit in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen en het Voedingscentrum. Deze drie organisaties bundelen hun kennis en expertise om de grote stijging van het aantal mensen met diabetes tegen te gaan.

(bron: persbericht Kijk op diabetes)

 


Meer over diabetes, gezondheid, kijk op diabetes, netzolekker, recepten, zorg.

Delen:

Reageer