Khadija Arib: gevangenisstraf voor mannen die hun vrouwen dumpen

In opinie door redactie op 09-06-2012 | 12:08

Allochtone mannen die hun vrouw en kinderen 'dumpen' in hun land van herkomst, moeten daar gevangenisstraf voor krijgen. Nu ontspringen deze daders, die hun gezin in grote problemen brengen, de dans. Dat stelt PvdA-Kamerlid Khadija Arib.

Ieder jaar zijn er naar schatting zo'n tachtig mannen die hun echtgenote en/of kinderen na een vakantie zonder paspoort achter in hun vaderland. Het gaat vooral om mannen uit Marokko, Turkije, Pakistan, Iran, Irak en Afghanistan. Het gaat om mannen die van hun vrouw af willen, maar ook om vaders die hun dochters tot een huwelijk dwingen of die hun in Nederland opgegroeide kinderen te 'verwesterd' vinden. De vaders willen dat hun kinderen in het land van herkomst een heropvoeding volgens de regels van de islam krijgen.

Volgens Khadija Arib gaat het schrijnende verhalen. "De vrouwen en kinderen kunnen geen kant op, raken getraumatiseerd, worden soms opgesloten door familieleden. Het kost hen soms jaren om weer te kunnen terugkeren naar Nederland, omdat zij geen papieren meer hebben. Ze hebben geen geld, geen inkomsten, daders hebben hun echtgenote soms zonder hun medeweten uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie. En ondertussen kunnen de mannen in Nederland hun eigen gang gaan," verklaart Arib tegenover het ANP.  Zij vindt dat het Wetboek van Strafvordering op dit punt moet worden aangepast.

Bron: ANP

Lees ook:

Het verslag van de hoorzitting in Trouw deze week in de Tweede kamer

Hafida (Maja MIschke)

Fenna Ulichki (GroenLinks) en Fatima Talbi (PvdA) vragen om actie tegen dumpen vrouwen

Meer van en over Khadija Arib op dit blog hier


Meer over achtergelaten vrouwen, achterlating, dumpen, emancipatie, huiselijk geweld, huwelijksdwang, khadija arib, uithuwelijken, verborgen vrouwen, vrouwen, vrouwenemancipatie.

Delen:

Reacties


Shabnam Theunissen - 09/06/2012 20:21

Lijkt me niet de oplossing: die mannen hier gevangen zetten. De vrouwen en kinderen die zijn achtergebleven in het buitenland zonder papieren schieten daar weinig mee op en worden misschien dan nog slechter behandeld door hun familie zonder dat er een uitweg voor hen is. Beter lijkt het mij om advocaten in het land zelf te laten opkomen voor deze vrouwen en kinderen (als zij dat zouden willen), tijdelijke opvang en papieren voor ze te regelen en te zorgen dat ze daar kunnen wegkomen. Ik begrijp wel dat het heel moeilijk is, gezien het verschil in wetten en rechtspraak van de genoemde landen. Maar van hieruit die vrouwen en kinderen helpen is onmogelijk.

vanhetgoor - 09/06/2012 15:36

Het is geen bijster intelligent voorstel. Ik zou mij niet kunnen voorstellen met welk rechtsbeginsel dit gedaan zou moeten worden. Als man en vrouw er samen voor mogen kiezen om al of niet hier gezamenlijk te wonen, dan moet het met die zelfde keuzevrijheid mogelijk zijn om voor de man òf voor de vrouw er niet langer voor te kiezen om hier te wonen.

Als men zou stellen dat het in Nederland verblijven van een vrouw een soort recht is, dan is het hek van de dam. Als men zou stellen dat het in Nederland verblijven een meerwaarde heeft boven het verblijf in het buitenland, dan kan men hiermee vervolgens het land van herkomst classificeren als minderwaardig en niet toereikend.

Dat is wel zo, maar dat hoeft men niet middels regel-geving te laten blijken. Dat is zo naar voor dat land van herkomst. Bestempeld worden als minderwaardig. Nee, dit plannetje is niet erg intelligent. Het zal wel weer een zinloos proefballonnetje zijn, alleen maar bestemd om duidelijker geprofileerd over te komen, zinnig is het niet, het is ook met te onderbouwen met grondrechten of rechten van de mens.