Khadija Arib: Bestraf Marokkanen die hun vrouw in Marokko dumpen

In opinie op 21-11-2011 | 18:18

Khadija Arib (PvdA) wil dat mannen die hun vrouwen in Marokko achterlaten zonder paspoort of verblijfsvergunning, gestraft worden.

Arib laat dat weten aan Het Parool. Zij wil een einde maken aan de wanpraktijken waarbij vrouwen in het land van herkomst worden gedumpt. Arib wil in de Tweede Kamer om een debat over het onderwerp.

Zaterdag liet het Parool weten dat ieder jaar rond de tachtig vrouwen die vanuit Nederland in Marokko zijn achtergelaten zich melden bij hulpinstanties. Daarnaast zijn ook zo’n honderd kinderen slachtoffer geworden. Het Parool baseert die cijfers op gegevens van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN) en de Stichting Steun Remigranten (SSR). 
Het Parool schrijft dat het daadwerkelijke aantal gedumpte vrouwen “zeer waarschijnlijk” nog veel hoger ligt omdat slechts een minderheid zich bij de instanties meldt. Bovendien is het in Marokko en Nederland niet mogelijk om aangifte van ‘achterlating’ te doen. De politie in Nederland kan daarom niets tegen de praktijken in Marokko doen en bij de Marokkaanse politie vinden de vrouwen vaak geen gehoor.

De MVVN en de SSR zijn de twee officiële instanties waar vrouwen zonder paspoort of verblijfsvergunning zich kunnen melden als zij tegen hun wil en onder valse voorwendselen in Marokko zijn achtergelaten. 

Veel vrouwen die zich melden komen uit de grote steden. Ze zijn na hun huwelijk vaak uitgebuit, mishandeld en in een sociaal isolement geraakt. Veel van de vrouwen worden gedumpt nadat ze voor drie jaar een verblijfsvergunning hebben gekregen omdat ze getrouwd zijn. Als het huwelijk vervolgens strandt, worden de vrouwen in Marokko achtergelaten. Volgens Het Parool zijn er mannen die de ene na de andere vrouw in Marokko dumpen. 

Bronnen: Spitsnieuws en NRC

 


Meer over achtergelaten vrouwen, emancipatie, khadija arib, marokko, mishandeling, pvda, vrouwen.

Delen: