Kamervragen over uitzetten van Feda Amiri

In opinie op 07-01-2015 | 11:10

GroenLinks heeft staatssecretaris Teeven gevraagd opheldering te geven over de uitzetting van Feda Amiri (54) op 5 januari naar Afghanistan. Amiri werd uitgezet na 18 jaar legaal verblijf in Nederland. Corinne Ellemeet, kamerlid namens GroenLinks, noemt het “hartverscheurend” dat Amiri hierdoor gescheiden wordt van zijn vrouw en kinderen.

Feda Amiri werd 5 januari uitgezet omdat bij het aanvragen van het Nederlanderschap bleek dat hij in het verleden voor de Afghaanse politie heeft gewerkt. Op grond van het Nederlandse 1F-beleid wordt deze groep mensen categorisch verdacht van het schenden van mensenrechten. In 2008 leverde de VN al kritiek op dit beleid.

Ellemeet: “Je kunt niet verkopen dat het redelijk is om iemand na 18 jaar legaal verblijf alsnog het land uit te zetten, zonder dat is bewezen dat hij iets fout heeft gedaan.”
Ellemeet wil van staatssecretaris Teeven weten of hij aanleiding ziet om het beleid rond artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag nu aan te passen. Ook wil Ellemeet weten waarom pas na 18 jaar bij het aanvragen van het Nederlanderschap een 1F-verdenking wordt tegengeworpen, en 8 jaar geleden bij het verstrekken van de verblijfsvergunning aan het gezin niet.

“Deze casus roept de schijn op dat het inzetten van 1F-verdenkingen willekeurig wordt toegepast. Het is hartverscheurend en zeer onrechtvaardig dat families als de familie Amiri daar het slachtoffer van worden,” aldus Ellemeet.

Bron: GroenLinks

Lees ook de column van Tinkebell in Trouw gisteren. En het artikel van de Stichting 1F: geen medelijden, maar een rechtvaardig en eerlijk beleid.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!   

 


Meer over 1F, asielbeleid, Feda Amiri, GroenLinks, Teeven, vluchtelingen.

Delen: