Kamermeerderheid wil imam weren

In opinie op 07-12-2011 | 20:52

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de Marokkaanse imam al-Maghraoui niet mag worden toegelaten in Nederland. In elk geval VVD, PvdA, CDA, PVV en SGP zijn tegen de komst van de imam. Minister Opstelten heeft echter vandaag laten weten dat de imam misschien al over een Schengen visum
beschikt.

Al-Maghraoui zorgde voor veel ophef in Marokko nadat hij in een fatwa zijn goedkeuring gaf aan het huwelijk met een 9-jarig meisje. Er werd een aanklacht tegen hem ingediend wegens het ‘aanprijzen van pedofilie en verkrachting’.
De As Soennah-moskee in Den Haag heeft de imam uitgenodigd om eind deze maand een conferentie bij te wonen.

Blogger en oud-journalist Carel Brendel schreef eerder over Al-Maghraoui, onder andere dat de Marokkaanse hoge raad van ulema’s de fatwa van Al-Maghraoui unaniem veroordeelde, dat de Marokkaanse overheid ingreep na klachten van advocaten en rumoer in de media waarop het hoofdkwartier van de salafistische imam werd gesloten, zijn website uit de lucht werd gehaald en  zijn netwerk van tientallen Koranscholen werd gesloten.  Al-Maghraoui verweerde zich als volgt: “Ik ben een officieel theoloog. Ik verzin dit niet. Het is de profeet die het vóór mij gezegd heeft.” (Nederlands Dagblad, 30 september 2008). 

Volgens voorzitter Tahini van de As-Soennah Moskee is het verstandig goed te komen luisteren naar de imam als hij tijdens de conferentie komt spreken. Dan is er alle gelegenheid om hem te vragen wat hij nu precies heeft bedoeld, zegt hij.

'Hij zou niet welkom moeten zijn'', aldus de voorlichter van de VVD-fractie tegenover nu.nl. ''Als hij toch spreekt in de As Soenah, dan moet de moskee direct sluiten'', twittert Geert Wilders van de PVV, die ook geen visum voor de man wil. Evenmin als Kamerlid Ahmed Marcouch van de PvdA, die de uitnodiging 'onbegrijpelijk' vindt en zijn fractiegnoot Khadija Arib die kamervragen heeft gesteld.

Op Yaqeen.nl, de website van de As Soennah moskee hebben de kamervragen van Arib geleid tot een stukje waarin de aanval op haar wordt geopend.

Minister van Veiligheid en Justitie Opstelten (VVD) heeft vandaag aan de Kamer laten weten dat al-Maghraoui nog geen Nederlands visum heeft aangevraagd. Hij zou mogelijk echter een zogenoemd multiple-entryvisum, waarop mensen meer dan een keer een land mogen binnenkomen, van een andere Schengenpartner gekregen kunnen hebben. Dit wordt nog uitgezocht.
De minister vindt de standpunten van Al-Maghraoui verwerpelijk en in strijd met de goede zeden. Standpunten als die van de imam gaan volgens de minister in tegen internationale verdragen om kinderen te beschermen tegen seksueel geweld.


Meer over al yaqeen, Al-Maghraoui, as soennah, khadija arib, marcouch, marokko.

Delen: