Kalief van Ahmadiyya moslims brengt bezoek aan Nederland

In opinie op 12-10-2015 | 07:44

Kalief Mirza Masroor Ahmad, die de leider is van de naar schatting 10 miljoen Ahmadiyya moslims in de wereld, bracht vorige week een bezoek aan Nederland.

Dinsdag sprak hij op uitnodiging van SP’er Van Bommel een delegatie van de Tweede Kamer toe en woensdag legde hij de eerste steen bij een nieuwe moskee van de Ahmadiyyagemeenschap in Almere.

De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap werd in 1892 gesticht door Mirza Ghulam Ahmad. Hij maakte er aanspraak op de Messias te zijn, over wie de profeet Mohammed voorspelde dat hij de Islam, wanneer deze in verval zou zijn geraakt, weer in zijn oude glorie zou herstellen. Na zijn overlijden in 1908 werd de geestelijke leiding van zijn volgelingen overgenomen door een gekozen opvolger of kalief. Na de verkiezing van de tweede kalief in 1914 splitste de beweging zich in De Ahmadiyya bestaan uit twee groepen, de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap en de Lahore Ahmadiyya Beweging. De huidige kalief van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap, die vorige week in Nederland was, is de vijfde.

De Ahmadiyya wonen voornamelijk in Pakistan, India, Bangladesh, Indonesië en West-Afrika. Wereldwijd wonen er zo'n 10 miljoen Ahmadiyya, in Nederland zijn er naar schatting 1500. Ze worden door de meeste andere moslims verketterd en in diverse landen vervolgd.

De eerste Nederlandse moskee, de Mubarakmoskee in Den Haag, is van de Ahmadiyyagemeenschap. Het gebedshuis bestaat 60 jaar. Meer over de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap op hun website.

Meer over andere islamitische stromingen op polderislam.nl

Het eigen televisiestation Muslim Television Ahmadiyya volgt hem overal. Van hen zijn ook onderstaande beelden van de toespraak die kalief Mirza Masroor Ahmad in Den Haag hield voor de commissie van Buitenlandse Zaken. Bij de bijeenkomst waren ook enkele ambassadeurs aanwezig, Ahmadiyya uit verschillende West-Europese landen, een paar moslims van andere stromingen en enkele onderzoekers.

 

 

Ewoud Butter was namens Republiek Allochtonië aanwezig bij het bezoek van Kalief Mirza Masroor Ahmad

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


 


Meer over Ahmadiyya Moslim Gemeenschap, Mirza Masroor Ahmad.

Delen: