Jubileumboek 100 jaar Chinezen in Nederland

In opinie op 23-09-2011 | 15:26

Eerder dit jaar verschenen er bij ACB Kenniscentrum, Forum en het SCP publicaties in het kader van 100 jaar Chinezen in Nederland. Deze maand is er nu ook een publicatie verschenen van de Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland. Hieronder het persbericht van de stichting.

In 2011 zijn Chinezen 100 jaar in Nederland. Het was precies een eeuw geleden dat de Chinese gemeenschap in Nederland ontstond. Om dit te vieren heeft de Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland vanaf 2010 landelijk activiteiten georganiseerd. Met de uitreiking van het jubileumboek “100 jaar Chinezen in Nederland” heeft de Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland haar activiteiten afgesloten.

Met medewerking van diverse Chinese organisaties in Nederland is dit boek tot stand gekomen. Dit geeft een inzicht in de Chinese gemeenschap vanuit een ander perspectief. In het boek komen onderwerpen naar voren zoals het ontstaan van de gemeenschap, het in stand houden van de Chinese cultuur en de ontwikkeling van het Chinees bedrijfsleven in Nederland. Er wordt ingezoomd naar de zelfredzaamheid, werklust en onverzettelijkheid van de Chinezen. Ook de kwestie van het “gele gevaar” en hoe deze term is ontstaan wordt eveneens toegelicht in dit boek. Met het oog op de toekomst wordt de “brugfunctie” beschreven die Chinezen in Nederland kunnen vervullen tussen Europa en Azië. Na het lezen van dit boek zal men anders kijken naar de Chinese gemeenschap in Nederland.

Het boek “Honderd jaar Chinezen in Nederland” is een chronologische beschrijving van een 100-jarige geschiedenis van de Chinese gemeenschap in Nederland. Volgens de archieven van Holland Ocean Company werden er in 1898 voor het eerst Chinezen in dienst genomen door een Amsterdams scheepvaartbedrijf. In dat jaar kwamen er 11 Chinezen naar Nederland. In 1911 steeg het aantal Chinese zeelieden plotseling tot 765. Vanaf dat moment is de honderdjarige geschiedenis van Chinezen in Nederland officieel begonnen.
Verder zijn er interviews en foto’s van representatieve Chinese families in het boek opgenomen.

Verleden, heden en de toekomst
100 jaar in Nederland, 100 jaar in ontwikkeling. Onze voorouders hebben veel moeten doorstaan om de huidige status te kunnen bereiken. Als nieuwe generatie Chinezen kunnen we trots zijn op de prestatie van Chinezen in de Nederlandse samenleving. Ook moeten we onze best doen om de weg van de oude generatie te volgen: enerzijds blijven bijdragen aan de Nederlandse samenleving, anderzijds de Chinese roots niet verloochenen.

“100 jaar Chinezen in Nederland”
ISBN: 979-988-17984-0-4
Prijs: Eur 39,75
Uitgegeven door Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland en China Publishing House

Het boek is te bestellen via de website van de stichting

Zie ook:

Bezoek ook de informatieve website 100jaarchinezen.nl en de geledraak.nl

Meer onderzoek naar specifieke etnische groepen vind je in de databank onderzoek integratie, zie hier


Meer over 100 jaar chinezen, boek, chinezen, nederland.

Delen: