Journaliste Frederike Geerdink in Turkije door anti-terrorisme eenheid opgepakt

In opinie door Fréderike Geerdink op 06-01-2015 | 14:23

Ruim een half jaar na de vrijlating van de Nederlandse journaliste Fusun Erdogan (die 8 jaar gevangen zat), is er opnieuw een Nederlandse journaliste door de Turkse overheid opgepakt. Na enkele uren verhoor is ze weer vrij gelaten.

Frederike Geerdink, die al lange tijd in Turkije verblijft en veel over Koerden, vrouwenrechten en mensenrechten schrijft, is vandaag door een anti-terrorisme eenheid opgepakt. Dat meldde zij op twitter. Geerdink schrijft voor verschillende media. Ze schreef ook enkele artikelen voor Republiek Allochtonië.

Ze wordt naar eigen zeggen verdacht van propaganda voor een terroristische organisatie. Geerdink twitterde:

De arrestatie van Geerdink vindt nota bene plaats terwijl minister Koenders een bezoek aan Buitenlandse Zaken brengt om over de Turks-Nederlandse relaties en mensenrechten te spreken. De minister heeft inmiddels laten weten geschrokken te zijn. 

Dilan Yesilgöz, columniste op Republiek Allochtonië en gemeenteraadslid voor de VVD twitterde:

Frederike Geerdink is bij lange na niet de enige die in het kader van anti-terrorismebeleid door de Turkse overheid wordt opgepakt. Het land scoort hoog op lijstjes van landen waar de persvrijheid wordt beknot.  

Geerdink staat bekend als een integere en kundige journaliste. Ze schrijft voor uiteenlopende media. Vorig jaar verscheen van haar het boek De jongens zijn dood, over de positie van de Koerden. Ook is de website Kurdish Matters van haar. Enkele van haar blogs zijn ook op Republiek Allochtonië verschenen. U vindt ze hier. Meer informatie over haar en haar werk op haar site.

Update 15.30 uur:

Inmiddels meldt de advocate van Federike Geerdink dat zij weer is vrijgelaten.  

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!   

 


Meer over frederike geerdink, media, mensenrechten, persvrijheid, turkije.

Delen: