Joodse Marokkanen in Nederland: groene of blauwe ster?

In opinie op 05-07-2011 | 07:52

De laatste tijd is er in Nederland veel te doen over Marokkaanse jongeren die joden bedreigen of beledigen. Maar hoe is het om in Nederland te wonen en allebei te zijn: Marokkaans én Joods? 'Mijn zoon durft niet te zeggen dat ik uit Marokko kom.'

'70 procent van mijn klanten is Marokkaan', zegt de joods-Marokkaanse garagehouder Jacob al-Malagh (47). 'Ik drijf handel met Marokkanen, er werken Marokkanen bij me.' De leden van de kleine joods-Marokkaanse gemeenschap – geschat op 50 tot 100 personen- ontmoet hij in de synagoge en op feestdagen.

Jacob zegt dat zijn sterke band met Israël nooit problemen heeft opgeleverd in de 26 jaar dat hij in Nederland woont. 'Marokkanen beschouwen me als één van hen.' En voor Nederlanders? 'De een zegt Israëliër, de ander ziet me als Marokkaan, jood of Hollander', zegt Jacob. 'Het maakt mij niet uit.'

Lees verder bij de Wereldomroep


Meer over joden, marokkanen, nederland.

Delen: