Islamitische omroep MON teleurgesteld en verontwaardigd

In opinie op 26-08-2010 | 17:28

Het bestuur en de medewerkers van de Moslim Omroep Nederland hebben met teleurstelling en verontwaardiging gereageerd op het besluit van het Commissariaat voor de Media om de zendtijd die per 1 september 2010 was toegekend als opvolger van NMO en NIO in te trekken. Dat heeft de MON in een persbericht laten weten.
Radi Suudi, voorzitter van de MON: “Een verbijsterend besluit dat zowel in de inhoudelijke argumentatie als in de manier waarop het genomen is, amper drie weken voor de eerste uitzendingen aan alle kanten onzorgvuldig is. Wij vinden dat hier sprake is van onbehoorlijk bestuur. En wij gaan dat voor de rechter ook juridisch aantonen”.

Als reden voor haar besluit geeft het Commissariaat voor de Media aan dat door het wegvallen van de Stichting Academica Islamica (SAI) de tweede en derde generatie jonge moslims niet langer betrokken zou zijn bij het publieke bestel. Suudi reageert: ”Het is natuurlijk hoogst opmerkelijk dat door het CVDM zoveel maatschappelijk gewicht wordt toegekend aan 1 organisatie. SAI was voor ons een interessante partner, maar zeker niet monopolist bij het bereiken van jongeren. Wij nemen het echter niet zozeer SAI kwalijk dat zij is weggelopen, als wel het CVDM dat zij hier kennelijk de zendvergunning van laat afhangen.”

De MON laat in het persbericht weten dat zij in haar meerjarenbeleidplan heeft opgenomen dat de omroep jongeren van de tweede en derde generatie moslims als een zeer belangrijke doelgroep ziet. "Er is in dat verband al een samenwerkingsverband met de jongerenzender FunX aangegaan. En een ambitieus meerjarenproject op het gebied van Internet-communities gericht op jongeren staat ook op stapel."

Suudi: “Het CVDM neemt een grote verantwoordelijkheid door juist in deze politiek geladen tijden de moslims een goed en degelijk platform te ontnemen. Eind juli betoogde het CVDM voor de rechter in Amsterdam dat ontnemen van de zendtijd aan de MON enorme gevolgen zou hebben voor de MON, de publieke omroep en de Nederlandse moslims, terwijl op dat moment al bij het CVDM bekend was dat SAI ons had verlaten. Drie weken later wordt de zendtijd nu alsnog ingetrokken. Op mijn vraag aan het CVDM afgelopen week wat er in die tussenliggende drie weken was veranderd kon het commissariaat slechts een vaag procedureel antwoord geven”.

Nationaal suikerfeest

De NTR (NPS, Teleac en RVU) zendt op vrijdag 10 september Het Nationale Suikerfeest uit op Nederland 2. Dat heeft de omroep donderdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat het islamitische feest aan het einde van de ramadan een eigen televisieshow krijgt.
De presentatie van Het Nationale Suikerfeest is in handen van acteur Mimoun Oaissa. Het televisieprogramma wordt uitgezonden vanuit het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Tijdens de show treden diverse artiesten op zoals de band Kasba, de Tunesische zangeres Ghalia Benali, acteur Gijs Scholten van Aschat en de 3J's onder begeleiding door het Metropole Orkest.


Meer over islamitische omroep, MON, Radi Suudi.

Delen: