Islamitisch kritisch platform start live-debatten

In opinie op 30-11-2010 | 11:44

Op 7 december organiseert Nieuwemoskee vijf maanden na het online gaan van haar website, in samenwerking met de Universiteit voor Humanistiek (UvH), in Utrecht de eerste ‘Nieuwemoskee-live'. Tijdens 'Beeldenstorm' vragen sprekers en publiek zich af of het in Nederland mogelijk is om te ontkomen aan 'verstarde beelden' over elkaar en de mogelijke gevolgen daarvan. En of dat überhaupt nodig is. Belangstellenden zijn welkom om, onder meer naar aanleiding van enkele veelbesproken onderwerpen met betrekking tot islam en moslims in onze samenleving, hun ideeën hierover met Nieuwemoskee te komen delen.

Programma:
19.00 uur: Inloop met koffie en thee.
19.30 uur: Opening en welkom door Ceylan Pektas-Weber, hoofdredacteur van Nieuwemoskee en door Martien Schreurs namens de onderzoeksgroep Burgerschap Interculturele Samenleving (BIS) van de UvH.
19.40 uur: Versteend denken, inleiding over (on)mogelijkheden om te ontkomen aan het denken in 'versteende beelden'. En over hoe kunnen we onze verschillende wereldbeelden als gelijkwaardig kunnen zien. Door Bart Brandsma, filosoof, consultant en publicist.
20.05 uur: Mens of beeld? ‘Inleiding extra’ door Ceylan Pektas-Weber aan de hand van de nummer 1 als het gaat om de meest besproken onderwerpen van de afgelopen 15 jaar met betrekking tot islam in Nederland: de hoofddoek.
20.30 uur: Pauze met koffie en thee.
21.00 uur: Wilders en Marokkaanse straatschoffies spreken dezelfde taal, gesproken column door Martien Schreurs, docent in de filosofie en de geschiedenis van het humanisme aan de Universiteit voor Humanistiek.
21.10 uur: Gesprek met publiek en sprekers o.l.v. Kamel Essabane, redacteur van Nieuwemoskee, en Anne Dijk, lid van het Nieuwemoskee-interviewteam.
22.00 uur: Afsluiting met een ‘versteend cadeautje’.

Praktische gegevens:
Wanneer: Dinsdag 7 december 2010, 19.00-22.00 uur
Waar: Universiteit voor Humanistiek – Grote Zaal (1.40); Kromme Nieuwegracht 29, Utrecht
Routebeschrijving via www.uvh.nl
Entree: € 2,50 bij binnenkomst
Aanmelden: verplicht i.v.m. beperkt aantal plaatsen (75-100), via info@nieuwemoskee.nl, uiterlijk 3 december o.v.v. ‘Beeldenstorm’ en volledige naam/namen
Informatie: www.nieuwemoskee.nl, info@nieuwemoskee.nl of tel: 06-41371251

Achtergrond:
Op 21 juli 2010 ging de website Nieuwemoskee online; een ‘islamitisch platform voor hedendaagse denkers’ die kritische visies hebben op maatschappelijke en religieuze vraagstukken die op andere plaatsen niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Moskeeën vormden in de vroege periode van de islam naast gebedsruimte ook een centrum waar in openheid over maatschappelijke en religieuze onderwerpen werd gesproken. Moslims – mannen en vrouwen -, andere leden van de samenleving en ambassadeurs uit andere culturen spraken er regelmatig met elkaar over verschillende ideeën, problemen en belangen. Nieuwemoskee wil deze relatief onbekende functie van moskeeën op hedendaagse wijze nieuw leven inblazen.

‘Beeldenstorm’ is de eerste bijeenkomst van ‘Nieuwemoskee-live’, mede mogelijk gemaakt door Haëlla. Hiermee maakt Nieuwemoskee naast virtuele uitwisseling ook ‘live-discussies’ mogelijk. De spelregels ‘Kritisch, Verfrissend en Genuanceerd’ zijn net als op de site ook nu het uitgangspunt.

(bron: ingezonden bericth)


Meer over ceylan pektas-weber, nieuwe moskee.

Delen: