Islamdebat ‘Is de Islam gevaarlijk?’ (19-12 in De Balie)

In opinie door Floris Meijer op 13-12-2010 | 16:52

Aanstaande zondag organiseert het Amsterdamse debatcentrum De Balie een debat met als prikkelende titel ‘Is de Islam gevaarlijk?’. Onder andere VVD-prominent Frits Bolkestein en historica en arabist Machteld Allen zullen meedebateren. Schrijver Benno Barnard was de beoogd gespreksleider, maar hij trok zich vandaag terug vanwege vermeende risico’s voor zijn veiligheid.

Opvallend is dat aan het debat over de islam geen enkele moslim deelneemt.

Het debat, dat volgens de organisator zal gaan ‘over de aard van de islam’, wordt georganiseerd naar aanleiding van de publicatie van het spraakmakende zwartboek 'De islam. Kritische essays over een politieke religie', van Sam en Wim van Rooy. Naast auteur Wim van Rooy zullen ook adjunct-hoofdredacteur van NRC Handelsblad Sjoerd de Jong en historicus Rob Hartmans aan het debat deelnemen.

Vandaag meldde Het Parool dat de in België woonachtige Barnard zich heeft teruggetrokken als debatvoorzitter. Barnard zou dit hebben besloten naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf van afgelopen zaterdag, waarin werd gesteld dat er een aanzienlijk aantal veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Er zouden onder andere zowel politie in uniform als in burger bij het debat aanwezig zijn. Daarnaast zou de organisator ook zelf nog eens particuliere bewakers inhuren.

Barnard vreest voor een herhaling van gebeurtenissen in april, toen een voordracht van Barnard aan de Universiteit van Antwerpen getiteld ‘Leve God, weg met Allah’ werd verstoord door aanhangers van de salafistische groepering Sharia4Belgium. Barnard probeerde de lezing af te maken, maar deze moest voortijdig worden afgebroken vanwege het protest van enkele moslimradicalen.

Klik hier om kaarten te bestellen voor de bijeenkomst, aanstaande zondag van 17.00-18.30 uur in debatcentrum De Balie (Kleine-Gartmanplantsoen 10, nabij het Leidseplein).

Het debat zal ook live op de website van De Balie te volgen zijn (zie hier voor de link).

Update (20-12): lees hier een verslag van de bijeenkomst in Het Parool van maandag 20 december 2010.

Lees ook: 'De Islam' - en wat daar mis mee is (Bart Voorzanger) waarin het boek van Van Rooy e.a. wordt besproken.


Meer over Benno Barnard, De Balie, Floris Meijer, Frits Bolkestein, Islamdebat, Machteld Allen.

Delen: