Integratie in beeld (2): extreemrechts op Youtube

In opinie op 05-03-2010 | 12:18

Extreemrechts doet het goed op Youtube...

Wim de Bie, de nationale mental coach, twitterde vorige week: "Van mijn YouTubekanaal (http://ow.ly/1byad) is een filmpje verwijderd  (http://ow.ly/1bxX7). Te bloot? Ben ik een vies mannetje?"

Het gaat om een filmpje waarin hij een vage naaktfoto van meneer Fokke (Wim de Bie) als ongeveer 6-jarige toont. Wim de Bie vertelt dat meneer Fokke het na ruim 60 jaar nog steeds een genante foto vindt. Het nauwelijks zichtbare piemeltje van de jonge Wim de Bie is blijkbaar te bloot volgens Youtube en de video is verwijderd. Expliciet bloot mag namelijk niet volgens de guidelines van youtube.

In de guidelines van Youtube staat ook: "Wij verbieden echter haatdragende retoriek die erop is gericht om opbasis van ras of etnische afkomst, religie, handicap, geslacht,leeftijd, veteranenstatus en/of seksuele geaardheid/identiteit eengroep aan te vallen of te vernederen."

Toch is het niet erg moeilijk video's te vinden die op z'n minst op gespannen voet staan met deze guideline. Nou is het voor de moderatoren van Youtube geen sinecure om op korte termijn alle video's te verwijderen die in strijd zijn met de richtlijnen, maar het mag toch opmerkelijk zijn dat er extreemrechtse video's zijn te vinden op Youtube die er al maanden, soms al jaren op staan en tienduizenden keren bekeken zijn.

De filmpjes vallen kennelijk ook buiten het zicht van het Meldpunt Discriminatie Internet dat vorig jaar een onderzoek naar extreemrechts op het internet publiceerde. Neem bijvoorbeeld de video waarin op een melodie van kabouter Plop wordt opgeroepen Turken te molesteren, een gezellige Waffen SS liedje, het gastvrije Jude Raus of het geluidsloze Blank is beter.

Ook zijn er veel ' gematigde' liedjes te vinden, zoals Oh nee, alweer een moskee van het Vlaams Belang. Het zijn allemaal filmpjes die blijkbaar minder kwalijk zijn dan het piemeltje van Wim de Bie.  

(Dit artikel is oorspronkelijk op het allochtonenweblog verschenen)


Meer over discriminatie, extreemrechts, media, racisme.

Delen: