IND zet wel vaker doodzieke mensen het land uit

In opinie op 23-01-2011 | 09:33

De achtjarige kankerpatient Abiram en zijn moeder worden niet uitgezet naar Sri Lanka. Voor Abiram was de afgelopen weken veel belangstelling, maar hij is niet de enige.

Medisch specialisten van diverse ziekenhuizen zijn zeer verontwaardigd over de werkwijze van hun collega’s van het Bureau Medische Advisering (BMA) van de IND. Ze zeggen dat de BMA-artsen hun werk onverantwoord doen. Ze moeten soms machteloos toekijken hoe hun doodzieke patiënten door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) terug worden gestuurd naar het land van herkomst. Dat blijkt uit een reportage van Zembla, die gisteren werd uitgezonden.
De IND werkt niet mee aan de uitzending maar heeft in een schriftelijke reactie laten weten dat de artsen van het BMA neutraal en onafhankelijk zijn. Het feit dat ze bij een ministerie in dienst zijn, beïnvloedt hun objectiviteit niet, zegt de IND.

GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi liet gisteren op twitter weten dat de uitzending zonder enige twijfel aanleiding is "voor kritische vragen aan Leers over de (mogelijk onjuiste) medische adviezen van de IND." Meer op de site van Zembla, hieronder de reportage.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Lees hier de reactie van Pharos (kenniscentrum voor de gezondheidszorg voor migranten) op de Zembla-uitzending.

 


Meer over asielzoekers, BMA, GroenLinks, immigratie, IND, Tofik Dibi2, zembla.

Delen:

Reacties


Abdel - 23/01/2011 14:28

Zeg jojo,

Wel eens over vergrijzing gehoord en heb je je wel eens afgevraagd wie straks de pensioenen moeten gaan betalen voor de ouderen en wie de ouderen waar jij het ober hebt, later moeten gaan verzorgen?

Alle economen Nederland menen dat Nederland in de toekomst immigranten nodig zal hebben. Wel, bij voorkeur, kansrijke immigranten.
Dankzij de immigratiewet van Cohen is de immigratie fors afgenomen. Belangrijk is nu dat Nederland de procedures aanmerkelijk verkort zodat asielzoekers snel weten of ze kunnen blijven en niet eindeloos kunnen procederen.

Mensen die hier verblijven dienen goed behandeld te worden en niet de dood ingestuurd te worden. Dat is een kwestie van beschaving.

Jojo - 23/01/2011 13:58

Laten wij als Nederland nu alles wat zielig, ziek, arm binnen laten onder de noemer vluchteling, dan versnellen we de financiele crisis door meer uit te geven dan binnen te krijgen en raakt nederland nog voller dan vol, en hoeven de advocaten en hulpverleners die de stroom vluchtelingen adviseerd en bijstaat ook geen redenen ( jurisprudentie tot gevolg) meer te creeren en verzinnen om bovenvermelde vluchtelingen hier binnen te houden in ons land. Vervolgens hoeven die vluchtelingen dan ook geen jaren lange procedures te volgen op kosten van de staat en kunnen ze gelijk hun diploma krijgen en aan de slag gaan. Ondertussen leven de ouderen ( u weet wel, zij die Nederland hebben verdedigt en opgebouwd)veelal in armoede en/of met 5 personen op een zaaltje de rest van hun leven ( bij 1x per week wassen, verboden te roken en alles inleveren en afgeven aan de staat cq verzorgings/verplegingshuis), hebben wij in nederland voeselbanken, is er werkloosheid en moeten wij bezuinigen. Tja, ..............is Nederland gek aan het worden ofzo?