'IND zet gemartelde asielzoekers uit'

In opinie op 17-12-2011 | 17:06

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND wijst te veel verzoeken af van asielzoekers die in het land van herkomst zijn gemarteld. Dat stelt het nieuwe Instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek (Immo) "Gemartelde mensen hebben recht op asiel. Die kun je niet terugsturen", aldus directeur Riëtte Mellink in Trouw

Immo start op 1 januari met een kleine betaalde staf en een groot aantal psychologen en psychiaters dat onbetaald meewerkt. Het instituut neemt het werk over van de medische onderzoeksgroep van Amnesty International die al sinds 1977 bestaat. "Dit is nu nog een particulier initiatief. Maar eigenlijk zouden de IND of minister Leers onze diensten moeten inkopen", zegt Mellink. "Effectief, forensisch-medisch onderzoek naar marteling en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of straf, zoals afgesproken in het Istanbul Protocol van de Verenigde Naties, is echt nog een hiaat in onze asielprocedure."

Lees verder in Trouw.

 


Meer over amnesty, asielzoekers, immo, ind, mensenrechten, vluchtelingen.

Delen:

Reacties


Antoine Berben - 19/12/2011 07:12

Waarom moet de staat diensten gaan inkopen van een zelfbenoemde club?
Bovendien het probleem van het maar martelen van mensen dient aangepakt te worden daar waar het zich voordoet en niet geheel elders!
Het kan niet zijn dat gemarteld zijn op zichzelf automatisch recht geeft op verblijf hier.