Immigratie Somaliërs neemt fors af

In opinie op 01-12-2011 | 10:48

Het aantal Somaliërs dat asiel aanvraagt in Nederland is dit jaar fors teruggelopen. 'In januari kwamen er nog 260 per maand binnen, nu zijn dat er 90,' zei IND-directeur Rob van Lint gisteren in een reportage van Dit is de Dag.

Het aantal asielzoekers uit Somalië is gedaald van 6000 in 2009 naar 3300 in 2010 en 1260 in de eerste 10 maanden van 2011.

Volgens IND-directeur Rob van Lint komt het door recent ontdekte fraude, die nu hard wordt aangepakt. 'We ontdekten dat veel Somaliërs fraudeerden met hun vingerafdrukken, door de vingertoppen te beschadigen.' De IND wacht nu net zo lang tot de vingers weer hersteld zijn, om vast te kunnen stellen waar de vluchteling vandaan komt. Alleen als ze uit het zuiden komen, hebben ze recht op bescherming, zegt Van Lint in Dit is de Dag. Ook fraude met gezinshereniging wordt nu strenger aangepakt.

'Somaliërs hier vertellen hun landgenoten daar dat door de invloed van Geert Wilders de kans op een status veel kleiner is geworden in Nederland. Dus wijken ze uit naar andere landen, bijvoorbeeld Zweden,' verklaart Mohamed Elmi, woordvoerder van de somalische federatie FSAN, in dezelfde uitzending.

Volgens Dorine Manson, directeur van Vluchtelingenwerk, worden kinderen nogal eens onterecht geweigerd.
Migratieonderzoeker Carolus Grütters trekt het verband met de specifieke Nederlandse maatregelen in twijfel.Volgens hem neemt in heel Europa het aantal Somalische asielzoekers fors af.

Lees meer bij Dit is de Dag en luister daar ook naar de reportage.


Meer over cijfers, immigratie, migratie, nederland, somaliers.

Delen: