‘Ik wil niet weg. Dit land is mijn thuis’

In opinie door Hanneke Gelderblom-Lankhout op 02-04-2019 | 17:57

Hanneke Gelderblom van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag ergert zich aan de permanente teneur van onveiligheid in de berichtgeving over antisemitisme. Dat geldt volgens haar zowel voor de Europese studie van de European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) en het recente rapport van het Centrum Informatie & Documentatie Israël (CIDI), als voor een serie artikelen in het NRC Handelsblad van de afgelopen dagen. Als antwoord hieronder de tekst die Hanneke namens het Overleg Joden, Christenen en Moslims in Nederland uitsprak bij de vredesmanifestatie op de Dam op 17 maart, naar aanleiding van de moord op 50 biddenden moslims in twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland.

Een aanslag op biddenden mensen in twee moskeeën in Christchurch. 50 doden de jongste 3 jaar de oudste 71 jaar. Woedend, zijn we, verdrietig, verslagen over deze wan-daad. Eén ding weten we zeker: Het begint met de ander weg te zetten als niet deugend en het eindigt met moord, steeds opnieuw.

Discrimineren mag niet in Nederland zegt onze grondwet. Maar waar eindigt de vrijheid van meningsuiting? Wanneer is het racisme of discriminatie ?.En waarom zou je aangifte doen,  er wordt toch niks mee gedaan, zo hoor je steeds vaker. Wij stellen daarom de vraag, wanneer wordt discriminatie en racisme daadwerkelijk bestraft?

Wij in het Overleg van Joden, Christenen en Moslims in Nederland -  OJCM - hebben al enige tijd geleden besloten de woorden waar dit soort haat mee wordt aangeduid niet meer te gebruiken.. En daarom stel ik U vandaag voor: Laten we stoppen met moeilijke woorden als antisemitisme of islamofobie.

Daar kun je je achter verschuilen of eindeloos energie stoppen in het zoeken naar de juiste definitie. Wij gebruiken al tijdenlang duidelijke, scherpe woorden voor dit soort haat: Jodenhaat, Moslimhaat, Homohaat

Wij in OJCM weten dat we niet hetzelfde zijn, dat willen we ook niet worden.
Maar wel weten we dat we kunnen samenwerken.  Verschillen kun je aan elkaar uitleggen, bespreekbaar maken. Om zo vooroordelen, uit de weg te ruimen, vooroordelen die berusten op het elkaar niet kennen.

Daar sta ik dan als Haags Joods meisje,  dat als 6-jarige een ster moest dragen.
Niet meer op straat mocht spelen en  moest onderduiken om aan de haat van de nazi’s te ontsnappen. En ja, ook ik heb wel eens de woorden vuile Jodin, ze hebben vergeten jou te vergassen naar mijn hoofd geslingerd gekregen.

Maar ik laat me door opiniemakers niet aanpraten dat ik maar eens moet gaan nadenken of ik hier niet weg wil. Ik wil niet weg. Dit land is mijn thuis. Joden wonen hier al eeuwen en dat zal zo blijven. En daarom sta ik hier, samen met mijn christen-. moslim en joodse vrienden, om samen met u te rouwen om die brute,  valse moord op moslims in een vredige stad in New Seeland.

Wij hebben samen besloten dat wij ons niet laten opsluiten in onze eigen veilige bubbel.
Wij willen verbindingen aanleggen, vooroordelen opruimen, bruggen bouwen.

En daarom vraag ik aan U allen, hier bijeen. Laat het niet bij de ene minuut stilte waarin we elkaar de hand gegeven hebben. Laten wij elkaar hier beloven,  de woede om te zetten in het met elkaar praten, en laten we elkaar vast blijven houden.

Foto: Joke Jongejan


Lees verder:

Naar aanleiding van het rapport van het CIDI - Factcheck: Neemt het antisemitisme toe en verlaten steeds meer joden Nederland?

Het rapport van het CIDI
Het rapport van de European Union Agency for Fundamental Rights (FRA)

De artikelenreeks in het NRC Handelsblad:
deel 1; ‘Het antisemitisme is niet terug, het was nooit weg’. Politicoloog Nonna Mayer
deel 2: ‘Ik vrees het volksnationalisme’, Historicus Remco Ensel
deel 3: ‘Nederland voelt voor Joden als een zinkend schip’. Een moeder uit Hilversum vertelt
deel 4: ‘Ik ben bang mijn eigen mening te uiten’, Joodse en niet-Joodse NRC-lezers over antisemitisme.

Meer over antisemitisme op dit blog


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 

 


Meer over antisemitsme, chtistchurch, dam, jodenhaat, moslimhaat, ojcm.

Delen:

Reacties


Egbert - 03/04/2019 09:48

Dus die bijeenkomst op 17 maart ging over antisemitisme uiteindelijk. Was al duidelijk uit de sprekerslijst: Opperrabbijn Binyomin Jacobs die een week eerder GroenLinks nog gratis beschuldigde van antisemitisme, Natasha van Weezel vanuit haar onduidelijke niche, en natuurlijk de burgemeester.