Ik bid dat er vanuit mijn eigen Joodse gemeenschap veel meer zullen opstaan om hun verbondenheid met onze islamitische medelanders te tonen

In opinie door Lody van de Kamp op 19-09-2020 | 11:23

Kostbare parlementaire uren zijn tijdens de Algemene Beschouwingen verspild aan haat gericht tegen islamitische landgenoten. Als Jood, als Joodse Nederlander, voelt rabbijn Lody B. van de Kamp zich hierdoor diep gekwetst. Hij schreef daarom onderstaande persoonlijke beschouwingen over de algemene beschouwingen.

Persoonlijke Beschouwingen over de Algemene Beschouwingen

Er is zoveel te herstellen aan een beschadigde samenleving die, en dan citeer ik ook maar, de grootste crisis doormaakt sinds de Tweede Wereldoorlog. Deze noodsituatie beheerst al maanden de agenda van veel van onze parlementariërs. En deze beheerst vanzelfsprekend ook onze Algemene Beschouwingen dit jaar. Toch worden kostbare parlementaire uren misbruikt.

Kostbare parlementaire uren gaan voorbij. Zij worden gegund aan die enkeling die er niet voor terugdeinst om zijn afschuw en zijn haat op een meest generaliserende manier over onze medeburgers uit te storten.

Hiermee worden echt niet alleen onze Islamitische landgenoten tot in het diepst van hun hart geraakt. Als Jood, als Joodse Nederlander, voel ik mij diep gekwetst wanneer het opnieuw binnen ons parlement wordt gegund om zo discriminerend, denigrerend, beschuldigend en generaliserend de spreektijd in te vullen.

Onder al mijn vrienden, mijn broeders en zusters van alle andere denominaties en levensbeschouwingen, bevinden zich vanzelfsprekend ook tallozen dierbaren met een Islamitische of immigratie achtergrond waarop tijdens de Algemene Beschouwingen andermaal de pijlen worden gericht.

Juist ik, als Jood, met een levensgeschiedenis die volstaat met familiegebeurtenissen van uitsluiting, generaliserende beschuldigingen, discriminatie en uiteindelijk vervolging voel mij andermaal geestelijk verwond door de woorden die de afgelopen dagen door de vergaderzaal van de Tweede Kamer galmden.

Ik weet hoe mijn Jodendom mij de kracht en de inspiratie geeft om mij hier tegen te verzetten. Ik bid en hoop dan ook dat ook zij, jong en oud, ondanks de pijn en het verdriet diezelfde kracht en inspiratie kunnen ervaren om zich te blijven beschouwen als medeburgers van al diegenen die de uitgesproken woorden daar in Den Haag net zo verafschuwen als ik dat doe.

Ik bid dat met mij, naast allen die dit al doen, ook vanuit mijn eigen Joodse gemeenschap er veel meer zullen opstaan om hun hechte verbondenheid met onze islamitische medelanders te tonen. Zoals dat ook vanuit andere gemeenschappen gebeurt.

Ik wens u allen G'ds zegen toe.

Lody B. van de Kamp

 

(de titel van dit stuk is een door de redactie ingekort citaat)

Zie ook:

Meer artikelen over antimoslimracisme/moslimhaat

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over islamofobie, moslimhaat.

Delen:

Reacties


AA de Oude - 20/09/2020 10:10

Ik ben het van harte eens met de heer van de Kamp. Ergelijk is dan wel dat Wilders, want we hebben het met name over hem, heel dik is met Israël. Je zou hem een Israëlknuffelaar kunnen noemen. De Joodse gemeenschap in NL zou er goed aan doen om dat eens tot zich door te laten dringen en de consequenties daaruit te trekken. Dat zou al een beetje helpen om deze haatzaaierij te stoppen.