“I have a dream… for The Hague”

In opinie door Natalia Rajewska op 06-04-2012 | 10:37

Tekst: Natalia Rajewska

Ik heb een droom dat op een dag deze stad, vol met Marokkanen, Turken, Hindoestanen, Iraniërs, Polen en Nederlanders zo multicultureel zal zijn, dat zelfs Nederlanders zich er thuis zullen voelen.

Ik heb een droom dat alle Polen niemand een reden zullen gegeven om een klacht te melden. Dat ze de Nederlandse taal even netjes zullen spreken als de Nederlanders zelf.: “Meneer de agent, hun hebben verkeerd geparkeerd, ik heb de enigste parkeerplek gepakt”. Dat noem je pas integratie.

Dat ze niet meer zo verwend zijn. Niet meer werken via een uitzendbureau waar je wordt geholpen door een van de Pools sprekende medewerkers. Niet meer belastingaangifte doen via Poolse bemiddelingsbureaus. Heb je moeilijkheden? Bel vooral geen Poolse infolijn. Heb je kiespijn? Bezoek geen Poolse tandarts. Schitterend allemaal, maar ik droom dat de migranten de taal spreken en niet met een blikje bier op straat lopen, want ik lijd ook onder de slechte reputatie.

Ik heb een droom dat de nieuwe migranten bewust voor Den Haag zullen kiezen en dat ze motivatie en kracht zullen krijgen om hier hun leven op te bouwen. Niet met z’n negenen op een kamer verblijven en continue hun moedertaal met landgenoten spreken. Nee. Nederland weet het al. Wij blijven hier. Zoals de Turken en Marokkanen zijn gebleven, zullen wij ook blijven.

Ik heb een droom dat de migranten zich niet voor hun eigen landgenoten zullen hoeven te schamen. Dat ze de kansen grijpen die ze hier zullen krijgen. Niet alleen minimaal inspannen en hopen dat de kinderen het beter zullen krijgen. Begin vandaag bij jezelf, ongeacht je leeftijd of je afkomst. En help ons alstublieft strijden voor een betere samenleving.

Ik heb een droom dat op een dag alle inwoners van Den Haag open zullen staan voor confrontatie met anderen. Vreemden. Die er anders uitzien en anders spreken, die zich anders gedragen en kleden. Dat ze op een dag open zullen staan om nieuwe vriendschappen te sluiten. Dat ze het nieuws op CNN of Al Jazeera hebben gekeken, maar alsnog weten wat er vanochtend op de NOS werd besproken.

Ik heb een droom dat ik nooit meer vervelend commentaar aan mij gericht zal krijgen vanwege mijn accent of afkomst. Dat ik op een dag als Natalia gezien zal worden. Geen Oost-Europese of Poolse. Geen buitenlander, allochtoon, migrant of wanna-be Hollander. Dat ik me met mijn blanke huid, blonde haren en blauwe ogen niet meer in deze maatschappij gekleurd zal voelen. Ik zal gewaardeerd worden om wie ik ben en wat ik doe.
Dat ik in de winter 5 keer per dag de ijsdikte kan meten. Dat ik mijn kinderen uit “Jip en Janneke” zal gaan voorlezen.

Ik droom van een nieuwe Tsunami die Den Haag zal overspoelen met beschaafde migranten die Den Haag bruizender, mooier, rijker en trotser zullen maken.

Ik droom… Ahh…De dokter zegt dat het overgaat.

Natalia Rajewska woont in Den Haag. Ze schreef eerder enkele blogs, zie hier.

 


Meer over integratie, Natalia Rajewska.

Delen:

Reageer
Reacties


yabangulu - 06/04/2012 11:05

Mijn droom is van omgekeerde aard.. Ik droom hoe Nederland eruit zal zien als iedereen met enigzins een ander kleur, ras, afkomst weg zullen gaan...