Hypocrisie in het integratiedebat (1): de schietpartij in Alphen

In opinie door Ewoud Butter op 12-04-2011 | 09:42

Het Nederlandse integratiedebat staat stijf van de hypocrisie. Of het nu om hoofddoekjes gaat, vrijheid van meningsuiting, ritueel slachten of recentelijk de schietpartij in Alphen: we hanteren in Nederland andere maten voor allochtonen dan voor autochtonen en we gebruiken andere normen en waarden voor gelovigen dan voor niet-gelovigen.

Bijna dagelijks is er wel nieuws waaruit blijkt dat er in Nederland een dubbele standaard geldt. In deze nieuwe serie op Republiek Allochtonië benoemen we deze hypocrisie.

Blanke gemeenschap veroordeelt schietpartij

"Het nieuws van de schietpartij in Alphen aan den Rijn van afgelopen zaterdag is hard aangekomen bij de blanke gemeenschap in ons land. Na Volkert van der Graaf, Karst Tates, de Damschreeuwer en de waxinelichtjeshouderwerper is de Alphense schutter al de vijfde ongetinte dader van een bloedige aanslag in tien jaar tijd. Blanke belangengroeperingen zien zich voor het blok gezet, nu vanuit de samenleving de roep om verontschuldigingen aanzwelt."

Aldus de satirische site De Speld (lees verder hier). Het is, zoals wel vaker op de Speld, een treffende vorm van satire omdat het artikel pijnlijk, en grappig, de vinger op de zere plek legt.

Wanneer Tristan, de dader van de vreselijke schietpartij in Alphen een moslim was geweest, dan was dit als relevant feit in alle krantenberichten vermeld en was er op verschillende sites opgeroepen dat islamitische organisaties afstand hadden moeten nemen van deze 'terreurdaad'. De PVV had uiteraard gewezen op het gewelddadig karakter van de islam, op GeenStijl was vast gerept over bontkraagjes en op de sites van De Telegraaf, Spits en Elsevier was 'genuanceerd' autochtoon Nederland weer los gegaan op de barbaarse aanhangers van deze woestijnideologie.

Nu blijkt dat de vader van de schutter op een streng fundamentalistische christelijke school werkt (zie hier de schoolregels), dat Tristan (waarschijnlijk) PVV stemde, een partij waarvan een kwart van de aanhangers een wapen zou kopen wanneer dat zou mogen. Met deze ingredienten is het gemakkelijk een schreeuwerig stukje te maken over schietgrage christelijke PVV'ers. 

Is dit allemaal relevant? Nee, het is onzin de PVV of het christendom aan te spreken op het wangedrag van enkelingen (zoals op bijvoorbeeld joop.nl gebeurde en lees ook de even domme reactie op DDS), net zo onzinnig als het is om moslims of moslimorganisaties aan te spreken op het wangedrag van enkeiingen.

Link:

Zie ook hierover Rob van Kan die wel vindt dat genoemd moet worden dat Tristan PVV stemde: Nuance is mooi, maar nu even niet

Dit is het eerste artikel in een serie. Heeft u voorbeelden van hypocrisie in het integratiedebat? Mail ze naar info@republiekallochtonie.nl . U kunt ook een column of artikel schrijven en mailen.


Meer over alphen, ewoud butter, hypocrisie, integratie.

Delen: