Hindostaanse boot vaart mee op de Gay Pride

In opinie op 07-07-2011 | 11:15

Stichting SaVo (Samen Vooruit) komt uit de kast om het taboe op homoseksualiteit onder Hindostanen te doorbreken. Op zaterdag 6 augustus varen zij mee op de Canal Parade, het hoogtepunt van de Gay Pride. Hindostaanse homo's en lesbo's, verschillende Hindostaanse organisaties en een aantal prominente figuren uit de gemeenschap zullen op de boot aanwezig zijn. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Gay Pride dat er een Hindostaanse boot in de parade meevaart.

Al vanaf 2009 zet stichting SaVo zich in om taboe-onderwerpen zoals huiselijk geweld, echtscheiding en suïcidaliteit bespreekbaar te maken in migrantengemeenschappen. Nu wordt er met het meevaren op Canal Pride dus ook aandacht besteed aan homoseksualiteit in de Hindostaanse gemeenschap.

Want daar bestaan in die gemeenschap nog veel vooroordelen over, vertelt de oprichter van SaVo, Shanta Bhikharie: “Door veel Hindostanen wordt homoseksualiteit gezien als een seksuele afwijking, een ziekte of zelfs als een zonde. Sommigen denken zelfs dat homoseksualiteit besmettelijk is. Veel Hindostanen in Nederland denken dat het iets is van 'bakra's' (Nederlanders) en het in hun gemeenschap niet voorkomt.”
Dat maakt het voor Hindostaanse homo's en lesbo's ongelooflijk moeilijk is om voor hun geaardheid uit te komen. De enkelingen die het wel durven, worden vaak – uit angst voor wat anderen zullen zeggen – verstoten. In het ergste geval leidt dit zelfs tot suïcide of poging tot suïcide, zegt Bhikharie. “Wij willen ons inzetten om het onderwerp bespreekbaar te maken en het voor Hindostanen makkelijker te maken om uit de kast te komen.”

Bron: persbericht

Meer weten? Kijk op de website van stichting Savo


Meer over emancipatie, gaypride, hindoestanen, hindostanen, homo, homoseksualiteit.

Delen:

Reacties


Antoine Berben - 08/07/2011 09:48

Waar blijven nu de moslims?