Het democratiseringsproces in Marokko na 20 februari: uitdagingen en perspectieven

In opinie op 01-06-2011 | 10:12

Het Komitee Marokkanen voor Mensenrechten in Nederland (KMM) organiseert in samenwerking met het Forum Burgerschap en Solidariteit (FCSME) en de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN) een conferentie over de uitzonderlijke politieke en sociale situatie waarin Marokko zich verkeert na de opkomst van de jongerenbeweging van 20 februari.

Deze beweging is ontstaan door een groep ontevreden jonge Marokkanen en is gegroeid tot een brede volksbeweging net zoals in de rest van de Mahgreb-landen en in het Midden-Oosten. Deze beweging, die de strijd voert voor vrijheid, waardigheid, rechtvaardigheid en gelijkheid organiseert regelmatig vreedzame manifestaties door middel van marsen en sit-in’s. Dit met het doel het verwezenlijken van een waardige parlementaire democratie, binnen een rechtstaat waarin de scheiding der machten gerealiseerd en gerespecteerd worden.
De Vele demonstranten in Marokko verdienen onze steun. Wij, de organisatoren, willen onze ondersteuning bieden waar dat nodig is voor het opbouwen van een staat, die de democratische regels respecteert en de universele mensenrechten waarborgt en verdedigt. Wij willen onze bijdrage leveren aan dit geheel en willen graag de Marokkaanse Nederlanders, bij dit democratiseringproces betrekken.
De volgende gastsprekers zullen het woord doen:

1. Khadija Ryadi: Voorzitter van Association Marocaine des Droits Humains (AMDH) uit Marokko;
2. Chakib Alkhayari: Voorzitter Association Rif des Droits Humains (ARDH), winnaar van de transparency onderscheiding 2011 en ex- politiek gevangen
3. Amnesty International Nederland;
4. Said el Amrani: Mensenrechtenactivist en Vicevoorzitter van Forum Citoyenneté et Solidarité des Marocaines en Europe (FCSME)
5. Ali Idrissi Kaitouni: Schrijver en Kunstenaar. Hij zal ook zijn kunstwerken tentoonstellen voor onze gasten.

Er wordt een korte ondertitelde film over de 20 februari beweging in Al Hoceima getoond.

De conferentie en de vertaling naar het Nederlands zal verzorgd worden door o.a. Atman Latifi (KMM) en Fouad el Haji (schrijver en politicus).

De conferentie vindt plaats op: 3 juni 2011 vanaf 18.00 uur
op de Mansveltschool aan: de Karel Doormanstraat 125 HS te Amsterdam.

Voor meer informatie: 0618545690 of via mail: kmm.amsterdam@gmail.com

(ingezonden bericht)


Meer over 20 februari, conferentie, fcsme, kmm, marokko, mvvn.

Delen: