Hasj in Marokko: goed voor de burger of de elite?

In opinie op 15-10-2010 | 09:34

Datum: 21 oktober
Tijd: 20 tot 22:00 uur
Plaats: De balie

Het grootste deel van de hasj die in Nederlandse koffieshops wordt verkocht, komt uit Marokko. De Marokkaanse regering probeert de productie en de smokkel van dit geestverruimende middel tegen te gaan, toch lukt het maar moeilijk om de drugshandel en de corruptie grondig aan te pakken. Van hoog tot laag zijn veel mensen betrokken bij de handel in hasj: ambtenaren, boeren, politiemannen en hoge regeringsfunctionarissen. Alle Marokkanen weten dat, maar het is een groot taboe om daarover te spreken. Klokkenluiders verdwijnen in de gevangenis.

Schrijnend is bovendien dat de boeren heel weinig verdienen aan het verbouwen van de cannabisteelt. De laatste jaren wordt de teelt van cannabis op steeds grotere schaal bestreden. In 2003 werd 134.000 hectare verbouwd, in 2009 was dat nog maar 56.000 hectare. Maar nog altijd is het een kleine elite die zich door middel van de hasjhandel bouwt verijkt. In Marokko gaan steeds vaker stemmen op die om legalisatie vragen.

Op donderdag 21 oktober presenteren Stichting Aknarij en denktank Waterland, in samenwerking met Stichting Drugsbeleid en het Transnational Institute, KMM en KMAA een avond over de cannabisproblematiek in Marokko. Wat voor effect heeft de verbouw van cannabis en de handel in hasj op de Marokkaanse samenleving? En hoe kunnen we daar ook vanuit Nederland verandering in aanbrengen?

Met: Pien Metaal (TNI), Freek Polak (Stichting Drugsbeleid en Stichting voor Opheffing Cannabisverbod).Asis Aynan (schrijver) zal het debat inleiden.

Presentatie: Bahram Sadeghi

 


Meer over aknarij, debat, hasj, marokko, waterland.

Delen:

Reacties


Jan Beerenhout azn - 15/10/2010 11:03

De enorme hash-teelt, verwerking, transport heeft ook andere effecten. Voor sommige betrekkingen in Nederland moet je brandschoon zijn in, zo ongeveer tot in de 'derde lijn'(+ broers,zussen, ooms, ouders). Anders ben je chantabel een veiligheidsrisico en kan je b.v. geen politieagent worden. Dat de hashteelt e.d. vabn Marokko een narco-staat maakt heeft te maken met het feit dat er internationaal niet tegen wordt opgetreden,omdat er nu eenmaal behoefte is aan een 'rustige' staat in Noord-Afrika. En dat er met tomaten e.d,. nu eenmaal minder te verdienen valt dan met hash.