GroenLinks wil gesprek politici met invloedrijke islamitische vrouwen

In opinie op 10-02-2011 | 08:49

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil een rondetafelgesprek tussen politici en invloedrijke islamitische vrouwen over de positie van de vrouw binnen de islam. Zij komen te weinig aanbod in het politieke debat, terwijl juist zij weten hoe die positie kan verbeteren. Hij hoopt morgen op steun van de integratiewoordvoerders van de andere partijen bij de procedurevergadering van Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer.

Dibi: “Juist nu er zoveel beroering is in verschillende landen in het Midden-Oosten, waar de bevolking roept om meer vrijheden en kansen, is dit hét moment om te spreken over de positie van islamitische vrouwen. Nu wordt de toekomst van deze landen vorm gegeven en dit heeft groot effect op het toekomstperspectief van islamitische vrouwen daar en overal ter wereld”.

Dibi vindt het jammer dat het islamdebat in Nederland en in de wereld tot nu toe een debat is gebleken tussen uitersten, zonder veel vooruitgang. Islamitische vrouwen zijn daarin vooral slachtoffer. Slachtoffer van onderdrukking, gebrekkige participatie in onderwijs en arbeidsmarkt, beperkte bewegingsvrijheid.

“Islamitische vrouwen kunnen ook leiders zijn”, aldus Dibi. “Invloedrijke vrouwen die voorlopen bij veranderingen. Er zijn legio voorbeelden van dit soort vrijzinnige moslima’s die de islam in beweging brengen. Ik wil vrouwen als Mona Eltahawy (foto) en Irshad Manji graag eens aan het woord laten in het politieke debat.”

Bron: GroenLinks

Links:

website van Mona Eltahawy

Mona Eltahawy twittert veel en interessant over Egypte

Website van Irshad Manji


Meer over groenlinks, irshad manji, islamdebat, mona eltahawy, tofik dibi2.

Delen:

Reacties


Doodlopende Weg - 11/02/2011 12:58

Ayaan Hirsi Ali lijkt me dan een vrouw die niet mag ontbreken bij zo'n gesprek. ;-)