GroenLinks: extra steun voor migrantenouderen met onvolledige AOW

In opinie op 08-06-2012 | 13:49

In Amsterdam leven veel ouderen in armoede, omdat zij een onvolledige AOW uitkering ontvangen. Dit betreft vooral ouderen die een deel van hun leven in het buitenland hebben gewoond. In bijna alle gevallen zijn dit migrantenouderen. De Amsterdamse GroenLinks fractie heeft het College daarom in een motie gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is een regeling te ontwerpen die ouderen zonder volledige AOW een automatische inkomensondersteuning uitkeert.

Het gaat om ouderen die niet vanaf hun 15e levensjaar 50 jaar in Nederland hebben gewoond. Zij worden voor elk jaar dat zij buiten Nederland hebben gewoond met 2 procent gekort op hun AOW. Wanneer zij onvoldoende eigen middelen hebben om dit tekort aan te vullen, bijvoorbeeld in de vorm van een bedrijfspensioen, kunnen zij vanuit de bijstand een aanvulling krijgen. Het merendeel van deze ouderen is van allochtone afkomst.

Femke Roosma, woordvoerder namens GroenLinks: “Deze ouderen leven op het sociaal minimum. Zij zijn vrijwel niet in staat om hun inkomen aan te vullen. En als dat al lukt, worden ze direct gekort op hun aanvullende bijstandsuitkering. GroenLinks vindt dat de levenstandaard van deze ouderen tenminste op hetzelfde niveau moet liggen als dat van andere Amsterdammers met een AOW.”

De GroenLinks fractie heeft het College daarom gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is een regeling te ontwerpen die ouderen zonder volledige AOW een automatische inkomensondersteuning uitkeert.

Bron: GroenLinks Amsterdam


Meer over amsterdam, aow, femke roosma, groenlinks, migrantenouderen, uitkeringen, zorg.

Delen:

Reacties


ans - 14/06/2012 12:59

Sinds 1.1.2012 worden ouderen met alleen een Aow en aanvullende inkosten ouderen de AIO gekort per persoon met €33,09 per maand,ook minder zorg-en huurtoeslag.Ook mogen zij niet langer dan 3 mnd naar het buitenland ipv 6 mnd,droevig aangezien de meeste goedkoper leven en zich beter voelen in een warmer klimaat!Waarom moet je mensen in 70 en 80 jarigen zoveel aandoen?ze hebben toch ook geholpen aan de economie,het zijn niet alleen mede-nederlanders doch ook meer dan 20% Nederlanders die hebben geprobeerd om in het buitenland te werken etc etc

vanhetgoor - 10/06/2012 16:42

Schande! Speciale regels voor speciale mensen! Dit is onrecht dat direct gestopt moet worden,. De wet geldt voor iedereen. Als een Nederlander er voor kiest om in het buitenland te wonen dan bouwt hij hier geen pensioen op. Dat is een rechtvaardige wet die voor iedereen geldt. De wet maakt namelijk geen onderscheid tussen waar men geboren is en welke huidkleur men heeft. Als men er voor kiest om niet mee te bouwen aan de Nederlandse samenleving dan moet men er rekening mee houden dat men ook geen aanspraken mag maken op de voorzieningen.

Het is godgeklaagd dat iemand van GroenLinks hier weer een verandering in wil aanbrengen, speciale regelingen voor speciale mensen, schijtziek kan men hier van worden. Ik ken een voorbeeld van iemand die VIJFENTWINTIG JAAR met behoud van uitkering in het buitenland heeft gewoond. Vlak voor hij 65 werd is hij teruggekomen, omdat hij al die jaren in het buitenland zijn uitkering BRUTO heeft ontvangen, dus zonder dat daar premie volksverzekeringen is afgegaan, dus zonder dat hij AOW heeft afgedragen, zonder dat hij bijgedragen heeft aan de maatschappij, krijgt hij nu zijn AOW aangevuld tot 100% van het SVB. Ondanks zijn 25 jarig bruto-salaris! En nu wil GroenLinks dat nòg weer eens gaan verhogen, Femke Roosma begrijpt niet dat die regels niet voor niets zijn bedacht. Als je niets bijdraagt moet je niets eisen! Als iemand er voor kiest om in het buitenland te wonen dan moet de oudedagsvoorziening geclaimd worden bij het land waar men al die jaren heeft gewoond en men zijn belasting heeft betaald. Niet hier!

Fatos Ipek-Demir - 08/06/2012 17:34

Beste mensen, dit is al lang onderzocht door o.a. E-Quality, nu gefuseerd met Aletta in Amsterdam. De wetten zijn inmiddels veranderd, oudere migranten met een AOW-gat kunnen aanvulling krijgen via de SVB. Dus niet meer geld verkwisten aan onderzoek over zaken die al lang zijn bekend zou ik zeggen. Maar geef voorlichting aan migranten en ook vluchtelingen ouderen. Meer info bij EQ en stichting Pensioenkijker en SVB.