Gezinspartij CDA beslist over uitzetting Mauro

In opinie op 26-10-2011 | 18:26

Mauro Manuel (18) moet terug naar Angola. Dat heeft minister Gerd Leers (CDA) vandaag laten weten. Mauro woont sinds zijn negende in Nederland en woont vanaf zijn tiende bij een pleeggezin.
Donderdag debatteert de Kamer over het besluit van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) dat een verblijfsvergunning voor de jongen niet mogelijk is. Een sleutelrol is weggelegd voor het CDA, de partij die zich graag profileert als gezinspartij. Hieronder enkele reacties.

'Mauro's vrienden' weerleggen in een verklaring de argumenten van minister Gerd Leers en laten weten dat volgens  het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind (IVRK) Mauro zou moeten blijven. Zij roepen de minister op  gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid. 

De ChristenUnie wil dat er in de Tweede Kamer een hoofdelijke stemming komt over de vraag of de 18-jarige Mauro Manuel Nederland moet verlaten en terug moet naar zijn geboorteland Angola. Wat ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind betreft, stemt de Kamer volgende week over ingediende moties. Op die manier kan ook het CDA-congres van komende zaterdag zich nog uitspreken over de kwestie.

Het CDA zal een cruciale rol vervullen. Asielwoordvoerder van de CDA-fractie, Raymond Knops, heeft al laten weten de minister te steunen. 

CDA-prominent Doekle Terpstra roept de CDA-fractie via twitter op Mauro te steunen: "CDA-fractie was tegen uitzetting Mauro. Ga er vanuit dat men voet bij stuk houdt! Nu is een rechte rug gewenst. Niet zwichten vanwege PVV."

De CDA-jongeren verenigd in het CDJA, steunen de oproep van Terpstra. Hem terugsturen naar Angola zou 'niet menswaardig zijn', zegt CDJA-voorzitter Arrie Vis in de Stentor. "Kinderen mogen niet de dupe worden van politiek. Wie hier als kind alleen, zonder zijn gezin komt, moet kunnen blijven. Het beleid moet daarop worden aangepast'', aldus Vis. Hij zegt dat het CDA in de bres moet springen voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen, zoals Mauro.

CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier heeft laten weten nog voor een Kamerdebat morgen over de uitzetting van de Angolese jongen Mauro Manuel overleg met haar fractie te willen voeren. Ferrier wil nog niet zeggen wat haar standpunt is.
Haar collega Kamerlid Ad Koppejan, die net als Ferrier vorig jaar tijdnes het CDA-partijcongres tegen samenwerking met de PVV, twitterde na overleg met CDA-woordvoerder Knops: "Zojuist @RaymondKnops gesproken over #Mauro . Alle vertrouwen in zijn inzet. Kan mij niet voorstellen dat CDA fractie instemt met uitzetting."

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk suggereerde via Twitter dat het de schuld van de media is dat Mauro nu wordt teruggestuurd. 'Als media niet zoveel ruchtbaarheid had gegeven was wrs meer mogelijk geweest. Dibi erkende dat risico enige maanden terug, maar houdt zich er niet aan'.

Zie ook: Onderteken de petitie Mauro moet blijven

 


Meer over asielbeleid, cda, gerd leers, mauro, uitzetting.

Delen: