Gedachtegoed Wilders sijpelt dwars door het poreuze cordon sanitaire

In opinie door Roemer van Oordt op 25-09-2016 | 09:33

Door Roemer van Oordt

Murw geslagen, dat verhaal kennen we nu wel, laten we hem maar negeren; een paar van de toch al schaarse en secundaire reacties in de media op de vergaande uitlatingen van Geert Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen over de islam, moskeeën en de Koran. Het flinterdunne politieke cordon sanitaire (VVD’er Zijlstra wil er nog altijd niet formeel aan) biedt aan moslims en ‘lookalikes’ bepaald geen zekerheid.

Ondanks het nodige weerwoord in de Tweede Kamer sluipt - gemerkt of ongemerkt - een deel van het PVV-discours steeds vaker door in de uitlatingen van politici van andere partijen en opiniemakers. De grenzen die Wilders iedere keer weer overschrijdt zijn een hellend vlak, waarvan het einde blijkbaar nog niet in zicht is.

Dit keer vergeleek hij onder meer de Koran met Mein Kampf en herhaalde hij zijn oproep om alle moskeeën (‘haatpaleizen’) te sluiten, mede omdat ‘de islam in strijd is met de openbare orde’. Nieuw was zijn voorstel om de politie langs moskeeën te laten gaan om alle Korans in beslag te nemen. Dat roept herinneringen op.

Maar wat is het antwoord? Wat mij betreft helpen inmiddels alle beetjes. Dus laten we het poreuze cordon sanitaire vooral versterken met zo veel mogelijk tegenbewegingen. Zo is er vanmiddag de 'diversiteitsparade' van De Arena naar het Museumplein, georganiseerd door het door nogal wat cynici als wel heel ‘gezellig’ en weinig politiek bekritiseerde #Ieder1. Tegelijkertijd is er op de Dam een manifestatie van het interreligieuze Samen Eén Amsterdam.

Het bundelen van krachten is belangrijk. Daarbij mag het onderling best schuren of knallen. Het blijft immers allang niet meer bij de woorden van Wilders. Zo wordt moslimhaat structureel geuit, zowel richting personen als instituties, waaronder moskeeën en islamitische scholen.

Die trend is ook een bevestiging van het belang van initiatieven als het Veiligheidspact tegen discriminatie, dat in 2012 werd gelanceerd met organisaties van joden. moslims en LHBT-ers als belangrijkste initiators. Centrale uitgangspunt van het Pact is dat fundamentele verschillen in levenswijze en verschillen van mening over allerlei zaken (seksualiteit, Midden-Oosten, islam) in een pluriforme samenleving inzet kunnen zijn van ingewikkelde dialoog of pittig debat, maar nooit een motief mogen zijn om elkaar te discrimineren, laat staan om over te gaan tot verbaal of fysiek geweld. Het Veiligheidspact tegen discriminatie participeert in Samen Eén Amsterdam én loopt vandaag mee in de parade.

Het discours van Wilders vraagt om tegengeluid, in welke vorm dan ook en niet om cynisme. Dus tot straks op de Dam, het Museumplein of ergens onderweg….


Roemer van Oordt is politicoloog en redacteur van Republiek Allochtonie. Meer van Roemer op dit blog; hier 


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!
Meer over #ieder1, cordon sanitaire, moslimhaat, pvv, roemer van oordt, samen één amsterdam, veiligheidspact, wilders.

Delen: