Frits Bolkestein adviseert 'bewuste' joden te emigreren

In opinie op 06-12-2010 | 18:50

In een artikel in dagblad De Pers wordt VVD-prominent Frits Bolkestein geciteerd. Volgens Bolkestein zouden 'bewuste' joden er beter aan doen te emigreren. Dit vanwege het toenemende antisemitisme, voornamelijk veroorzaakt door met name 'moslimmigranten'. Volgens Bolkestein zou er voor duidelijk herkenbare joden geen toekomst meer zijn in Nederland. De uitspraken van Bolkestein zorgden voor veel boze reacties.

Tekst: Floris Meijer

De Pers publiceerde vandaag een artikel naar aanleiding van enkele uitspraken van Bolkestein in Het Verval, een boek over joden in Nederland van de hand van schrijver Manfred Gerstenfeld. Gerstenfeld stelt hierin: 'Frits Bolkestein zei me eens dat joden zich moeten realiseren dat er voor hen in Nederland geen toekomst is, en dat ze het beste hun kinderen kunnen aanraden naar Amerika of Israël te emigreren. In ons gesprek bleek dat hij die conclusie trok uit de problematische situatie die hij voor Nederland voorzag wat betreft de niet-geslaagde integratie van vooral vele moslim-immigranten en de problemen die dat voor bewuste joden in de toekomst met zich mee zou brengen.'

Verschillende politici en Marokkaanse en Joodse organisaties reageerden boos op Bolkestein's uitspraken. Het Centrum Informatie en Documentatie Marokko (CIDM) spreekt van "stemmingmakerijj". CIDI-voorzitter Ronny Naftaniël vindt het wat 'te makkelijk' om Bolkestein slechts te bekritiseren: "De samenleving moet stemming nemen tegen antisemitisme". Enkele reacties van Tweede Kamerleden:

Mirjam Sterk (CDA): 'De zorgen zijn groot, maar dit is niet de oplossing".
Femke Halsema (GroenLinks): "Bedreigde mensen horen beschermd te worden in eigen land".
Geert Wilders (PVV): "Bolkestein zit er stevig naast".
Job Cohen (PvdA): "Bolkestein neemt de verkeerde afslag".

Ook Bolkestein's eigen partij de VVD reageerde afkeurend op de uitspraken. 

Bolkestein noemt in de Volkskrant de boze reacties 'te kort door de bocht'. 'Ik doel op bewuste of herkenbare joden, niet op mensen als Cohen die niet direct als zodanig herkenbaar zijn', aldus Bolkestein. Ook stelt hij verkeerd te zijn geciteerd. 

Lees verder in de Volkskrant, Trouw of op Twitter (zoekterm '#Bolkestein').


Meer over 'bewuste' joden, Bolkestein, Floris Meijer, Manfred Gerstenfeld.

Delen: