Frans Timmermans zat fout met zijn cijfers over immigratie. En zwijgt.

In opinie door Eduard Nazarski op 28-04-2016 | 16:12

Tekst: Eduard Nazarski

De NRC publiceerde op Koningsdag belangrijk nieuws. De jaarcijfers van het EU asiel agentschap Frontex zijn eindelijk gepubliceerd. En wat blijkt? Frans Timmermans, die in januari met veel tam tam beweerde dat het merendeel van de mensen die asiel vroegen geen vluchteling maar migrant was, uit Noord Afrika, zat er verschrikkelijk naast.

Is dat belangrijk? Ja.

Het bericht van Timmermans werd in de media breed uitgemeten. Niet alleen in NRC en andere kranten, het werd ook de opening van het NOS journaal. De berichtgeving kwam in de periode dat 'Keulen' en testosteronbommen bij iedereen op het netvlies lagen. De NRC schreef terecht dat deze cijfers het debat over migranten op hun kop konden zetten.
Twee dagen later lanceerde Diederik Samsom zijn veerboot-plan, en maand later werd de deal van de EU met Turkije uitonderhandeld.

De cijfers die Timmermans in januari aanhaalde waren toen nog niet gepubliceerd. Bij doorvragen door kritische journalisten was het antwoord dat die eerstdaags door Frontex gepubliceerd zouden. Welnu, die cijfers zijn inmiddels gepubliceerd. En het is duidelijk dat Timmermans er naast zat. Helemaal ernaast.

Wat liet zijn persteam de NRC weten? Timmermans heeft geen aanvullend commentaar.

Zou het Frans Timmermans niet sieren als hij alsnog reageert? De Turkije deal wordt nu uitgevoerd, maar op zijn minst zouden wij dan meer inzicht hebben in zijn beweegredenen op 26 januari.

Het maatschappelijke en politieke debat over vluchtelingen zou daarmee sterk gediend zijn.

 

Eduard Nazarski is directeur van Amnesty International. Eerder was hij onder andere werkzaam voor Vluchtelingenwerk en was hij actief in ECRE, de European Council on Refugees and Exiles. Dit verscheen eerder op zijn facebookpagina en is in overleg met hem ook op Republiek Allchtonië geplaatst. Meer van Eduard Nazarski op Republiek Allochtonië hier

 

Meer over vluchtelingen op Republiek Allochtonië hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


 


Meer over eduard nazarski, frans timmermans, vluchtelingen.

Delen:

Reacties


Rosa - 29/04/2016 06:18

Het bericht over de COA al gelezen ??
Je heb drugskartels, en deze witte boorden kartels
Gaat de burger weer geld kosten