Extreemrechtse groep Voorpost kopieert actie sharia4belgium

In opinie op 09-06-2010 | 09:29

De extreemrechtse actiegroep Voorpost heeft gisteren een bijeenkomst in De Balie verstoord. Het Amsterdamse debatcentrum organiseerde een eenmalige zitting van een shariarechtbank, waar geïnteresseerden een zaak konden inbrengen, waarna een aantal rechters uitspraak zouden doen. De opzet was educatief. De Balie wilde de werking van het shariarecht inzichtelijk maken; de bijeenkomst is een onderdeel van een programma waarin diverse rechtssystemen onder de loep worden genomen. Uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt overigens dat er in Nederland geen shariarechtbanken zijn.

De extreemrechtse groep Voorpost verstoorde de zitting. Eén van de actievoerders liet dreigend weten dat als dit soort activiteiten vaker zal worden georganiseerd, er maatregelen zullen volgen. ,,Dit is de laatste waarschuwing'', zei hij waarbij hij zich expliciet richtte tot Mohammed Cheppih, die gelaten reageerde.

Het incident is in sommige opzichten een spiegelbeeld van de lezing van auteur Benno Barnard in Antwerpen die werd verstoord door de radicale groep sharia4belgium. Essentieel verschil is wel dat Barnard, die beveiligd werd door lijfwachten van het Blaams Belang, destijds beweerde met de dood bedreigd te zijn.

De affaire leidde tot een kortstondige hype op Nederlandse en Belgische fora die zich vooral toespitste op de persoon Barnard. Sommigen, zoals Prediker op de website Frontaal Naakt, wezen op  de (extreemrechtse) vrienden van Barnard. De dichter reageerde zelf in een brief aan mijn tegenstanders. Barnard schreef onder andere:"De salafisten vielen mij dus van voren aan; en vervolgens vielen jullie mij van achteren aan."
Een aantal bekende (islamkritische) opiniemakers, waaronder Hans Jansen, Ehsan Jami, Eddy Terstall en Joost Zwagerman, namen het vervolgens in een ingezonden brief op voor Barnard.

Vooralsnog lijkt er rond de verstoorde bijeenkomst in De Balie geen hype te ontstaan. Het Nederlands Dagblad noemt Voorpost 'een actiegroep' zonder te verwijzen naar het extreemrechtse, nationalistische karakter van de actiegroep. Hetzelfde gebeurde ruim een maand geleden toen Voorpost aankondigde in Veenendaal actie te gaan voeren tegen de overlast van Marokkaanse jeugdbendes. De groep wilde burgercomité's in het leven roepen.

Voorpost is een 'volksnationalistische' vereniging met leden uit Vlaanderen, Nederland en Zuid-Afrika, die een hereniging van Vlaanderen met Nederland in een Groot-Nederlands ideaal nastreeft. De vereniging neemt fel stelling tegen de multiculturele samenleving, maar ook tegen de veramerikanisering van de samenleving. AIVD kwalificeert de organisatie als extreemrechts.

De Balie overweegt nog aangifte te doen tegen Voorpost. AT5 deed verslag, filmpje:

 

Zie ook

Onderzoek: geen shariarechtbanken in Nederland

Sharia in Nederland (uitzending Rondom 10)


Meer over balie, benno barnard, sharia, voorpost.

Delen: