Etnische registratie is zoooooo 1940

In opinie op 06-02-2011 | 20:05

Dat concludeerde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) afgelopen week over etnische registratie van jongeren door Charlois, een Rotterdamse deelgemeente.

Vooruit, het oordeel ligt iets genuanceerder.
Charlois registreert de etniciteit van jongeren tot 24 jaar, zodat de begeleiding die zij krijgen beter bij hun cultuur past. Een Antilliaan zal eerder gebaat zijn bij een IBAG-coach (Intensieve Afro Caraïbische Gezinnen) dan bij een Marokkaanse buurtvader. Een woordvoerder van de gemeente in Trouw: „Iemands etniciteit maakt hem of haar ook zichtbaarder voor ons. We weten dan meestal ook waar deze jongere te vinden is en met welke groepen hij omgaat.”
Volgens de gemeente met succes: sinds de invoering zijn de achterstanden bij Marokkaanse en Antilliaanse risicojongeren afgenomen, maar of dat ook door de etnische registratie komt weet de gemeente niet zeker.

Charlois registreert de jongeren ’met het oog op de bestrijding van de overlast en de handhaving van de openbare orde’. En dat mag niet. Registratie mag wel wanneer de positie van bepaalde minderheidsgroepen dankzij de registratie verbetert. Het CBP heeft geoordeeld dat de etnische registratie moet stoppen én dat alle gevoelige gegevens moeten worden gewist.

De gemeente kan het CBP-besluit aanvechten, maar zou ook het kabinet kunnen vragen de Wet bescherming persoonsgegevens te verruimen.

Lees meer in Trouw

De PVV etnische registratie opnam in haar programma. Tv-presentator vroeg hier bij het programma Knevel en van de Brink de aandacht voor. Het leidde onder andere tot de (inmiddels verdwenen) website steungeertje.nl met onderstaand filmpje.


Meer over ab en sal, Charlois, College Bescherming Persoonsgegevens, etnische registratie, steun geertje.

Delen: